Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ide o jednu z posledných možností stretnúť sa s účastníkmi SNP, uviedla o oslavách Laššáková

Oslavy 74. výročia SNP
Oslavy 74. výročia SNP (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BANSKÁ BYSTRICA - Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sú podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej jednou z posledných možností stretnúť sa s účastníkmi povstaleckých bojov. Uviedla to na dnešnej tlačovej konferencii v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, kde organizátori informovali o pripravovaných oslavách, ktoré sa uskutočnia 28. a 29. augusta. Novinkou tohtoročných osláv bude okrem slávnostnej vojenskej prehliadky aj multimediálna výstava o SNP a večerný galaprogram. Celkový rozpočet osláv je podľa ministerky 3 148 000 eur.

Ako uviedol generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, sprievodné programy osláv sa začnú v stredu 28. augusta na poludnie, keď odštartuje jazda cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice. Vojaci v dobových uniformách v sprievode historických vozidiel prejdú cez okolité obce a jazdu ukončia pri Pamätníku SNP. Presne o 12. hodine sa začne aj predaj tretej série nulovej eurobankovky Múzea SNP s motívom lietadla LI2, ktoré stojí pri pamätníku SNP.

„Podarilo sa nám dostať telesné pozostatky neznámeho vojaka, účastníka SNP, ktoré symbolicky uložíme do špeciálnej urny o 17:00 v pietnej sieni Múzea SNP,“ doplnil riaditeľ s tým, že o 18:00 sa uskutoční slávnostný koncert priamo v Štátnej opere, na ktorom odovzdajú ceny Múzea SNP osobnostiam podporujúcim aktivity múzea.

Hlavná časť osláv sa začne vo štvrtok 29. augusta o 10. hodine preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym kladením vencov. Dopoludnie vyplnia príhovory najvyšších štátnych predstaviteľov spolu s organizátormi a partnermi podujatia. Novinkou bude slávnostná vojenská prehliadka od 15:00 do 16:30, na ktorej sa podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša predstaví 1 500 vojakov rozdelených do viac ako 35 celkov.

„Vojaci si chcú aj takýmto spôsobom uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícií SR a to je boj za mier, demokraciu, rovnosť a predovšetkým boj proti fašizmu,“ konštatoval Gajdoš s tým, že na prehliadke bude viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Vo večerných hodinách od 20:30 pripravili organizátori galaprogram, v rámci ktorého vystúpia slovenskí interpreti a umelecké súbory.

Ako uviedol Mičev, viac ako tretina financií spojených s oslavami ide na rekonštrukčné práce v Múzeu SNP a jeho filiálkach. Obnova za viac ako 220-tisíc eur sa robí v Pamätníku v Nemeckej, ktorý má byť sprístupnený pre verejnosť 27. augusta. Prostriedky išli aj na okenné výplne Pamätníka SNP, ktoré boli v havarijnom stave. Múzeum pripravilo multimediálnu výstavu SNP za približne 800-tisíc eur, ktorá podľa riaditeľa múzea predstaví to najmodernejšie z múzejného pohľadu.

Oslavy 75. výročia SNP v meste pod Urpínom organizuje Úrad vlády SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, mesto Banská Bystrica a Múzeum SNP. Podujatie si vyžiada aj obmedzenia, najmä v doprave, ktoré budú sprevádzať už od 27. augusta uzávery ciest, obmedzenia v prímestskej, diaľkovej aj mestskej hromadnej doprave a pri parkovaní.

Na bezpečnosť osláv bude dohliadať niekoľko stoviek policajtov, pričom polícia počas podujatia zriadi infolinku 0800 242 000, na ktorej môžu občania riešiť problémy súvisiace s bezpečnosťou. Infolinku zriaďuje aj rezort obrany. Návštevníci tohtoročných osláv sa môžu tešiť aj na výhodnejšie cestovanie vlakom vďaka oficiálnemu partnerovi osláv SNP, ktorým je Železničná spoločnosť Slovensko. Všetky informácie súvisiace s oslavami nájde verejnosť na webovej stránke Múzea SNP www.muzeumsnp.sk.

Viac o téme: 2. svetová vojnaSlovenskoBanská BystricaOslavy SNPĽubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu