Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister spravodlivosti Gál sa správa alibisticky: Môže na sudcov podať podnet, tvrdí Šeliga

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa správa alibisticky, na sudcov, ktorí porušujú pravidlá, môže totiž podať návrh na disciplinárne stíhanie. Uviedol to Juraj Šeliga z novej strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí, ktorý navyše tvrdí, že na sudcov, ktorí sa angažujú v politike, sú dostatočné páky už v súčasnosti, aj bez zmien v legislatíve.

Šeliga na svojom účte na sociálnej sieti Facebook okrem iného spomenul pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Alojza Baránika (SaS) k novele o sudcoch a prísediach, ktorý v prípade schválenia Národnou radou SR automaticky sudcom zruší mandát pri vstupe do politiky. Minister spravodlivosti Gál uviedol, že pri tejto problematike si vie predstaviť aj zmeny v Ústave SR, pričom podľa jeho slov angažovanie sa sudcov v politike narúša ich nezávislosť.

„Minister spravodlivosti Gábor Gál v pondelok vyhlásil, že angažovanie sudcov v politike narúša ich nezávislosť. Gál ďalej hovorí o potrebe novely ústavy. Súhlasím, ak sa sudcovia angažujú v politike, tak narúšajú svoju nezávislosť a nezávislosť celej justície. Minister je však alibista, pretože on už dnes môže riešiť vzniknutú situáciu, a to aj bez novely ústavy. V prvom rade je tu novela, ktorú predložil poslanec Baránik, ktorú môže už v septembri schváliť Národná rada SR. V druhom rade minister Gál má oprávnenie podať na sudcu, ktorý porušuje zákonné povinnosti alebo narúša nezávislosť justície, disciplinárny návrh. Rovnako má minister spravodlivosti oprávnenie podať návrh Súdnej rade SR na výklad etického kódexu sudcov, ktorý upravuje aj správanie sa sudcov a ich povinnosť nezávislosti. Tieto dva nástroje však Gál vôbec nevyužíva," uviedol Šeliga.

Súdna rada SR sa už v minulosti výkladom etických pravidiel sudcov zaoberala viackrát. Zásadné stanovisko však v týchto prípadoch neprišlo, najvyšší poradný orgán justície napríklad preveroval výroky sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina voči svojej nadriadenej Daniele Švecovej. Podnet súdnej rade dodala ešte exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa Šeligu sa treba pýtať súčasného šéfa rezortu spravodlivosti, čo urobil pri tejto problematike zo svojej pozície. „Ak dnes Gábor Gál hovorí o tom, že situáciu s nezávislosťou sudcov je potrebné riešiť, tak je namieste otázka, čo robil doteraz. Prečo nepodal podnet súdnej rade, respektíve prečo nepodal návrh na disciplinárne konanie. My dnes hovoríme v princípe stále o pár sudcoch, ktorí vyvolávajú pochybnosti o svojej nezávislosti, a tak krivia pohľad na celú justíciu," dodal Šeliga.

„Jedným z nich je Štefan Harabin, pri ktorom Gábor Gál nekoná. Ak chce minister pohnúť veci dopredu, tak už dnes má v rukách nástroje a nemusí čakať na novelu ústavy. Inak sú to len prázdne výhovorky," uzavrel Šeliga.

O novele zákona o sudcoch a prísediacich bude hlasovať Národná rada SR na blížiacej sa septembrovej schôdzi. Novelu už raz odobrilo 117 poslancov, vrátila im ju však prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá s legislatívou súhlasí, mala však technické pripomienky. V prípade opakovaného schválenia novely sudcov pri ich kandidovaní do NR SR či europarlamentu automaticky zanikne výkon funkcie. V súčasnosti stačí, ak si ho pozastavia.

Viac o téme: SlovenskoGábor GálMinisterstvo spravodlivostiJuraj ŠeligaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu