Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRÁVE TERAZ Kiska oznámil založenie politickej strany: Tajný odkaz Ficovi

Andrej Kiska Zobraziť galériu (9)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - To, o čom sa doteraz len špekulovalo, je odo dneška oficiálne. Súčasný prezident Andrej Kiska zakladá politickú stranu. Oznámil to prostredníctvom videa na sociálnej sieti. Keďže chce byť nadstranícky, viac detailov povie až po skončení svojho mandátu v polovici júna.

Prezident Andrej Kiska oficiálne oznámil vstup do parlamentnej politiky. To, že zakladá politickú stranu oznámil vo videu na sociálnej sieti, ktoré zverejnil dnes ráno. „Slovensko chce zmenu. Tieto voľby sme vyhrali. Teraz musíme vyhrať parlamentné voľby. Preto založím politickú stranu," uviedol.

V strane chce „spojiť slušných a ochotných ľudí a zmeniť našu krajinu k lepšiemu“. Vo videu avizuje, že chce ostať nadstranícky, preto ďalšie informácie oznámi po skončení mandátu, teda 17. júna. „Pridajte sa, je nás viac,“ ukončil slovami video.

V popise má zverejnený aj web s názvom je nás viac, kde je odpočítavanie do konca jeho mandátu. 

Andrej Kiska založí politickú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: jenasviac.sk)

Odkazy Robertovi Ficovi

V zdrojovom kóde stránky Andreja Kisku sa nachádza aj veta "Nikam neodchádzam", čo je zrejme odkaz na známy citát bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý pri skladaní mandátu premiéra povedal prezidentovi "Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam".

PRÁVE TERAZ Kiska oznámil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: jenasviac.sk)

Ďalším výrazným odkazom pre bývalého premiéra je pravdepodobne aj prednastavená ilustračná e-mailová adresa so znením "robert_f@email.sk".

Andrej Kiska založí politickú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: jenasviac.sk)

 

Neviem si predstaviť, ako to chce zvládať

Predseda vlády Peter Pellegrini poznamenal, že zaregistroval Kiskove vyhlásenie, že založí politickú stranu. „Neviem si predstaviť, ako to pán prezident vzhľadom na svoj týždenný program, ktorý má od utorka do štvrtka a aj takým naviazaním sa na rodné mesto a rodinu, chce zvládať. Neviem, či si uvedomuje, že byť predsedom strany a nedajbože ešte aj premiérom je absolútna zmena života. Toto si musí pán prezident vo vnútri vysvetliť,“ povedal Pellegrini s tým, že podľa neho ide o dva odlišné svety, na aké bol Kiska doteraz zvyknutý. Podotkol, že nikomu však nebráni, aby si svoje sny a túžby plnil.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Palkovič)

Kiskova strana môže zamiešať karty

Strana, ktorú založí prezident SR Andrej Kiska, môže zamiešať karty na politickom trhu. V stredu to pred rokovaním vlády uviedol minister životného prostredia László Sólymos. „Neviem, s kým ju založí a aká bude tá strana. Určite to zamieša karty nielen s nami, ale s každým,“ povedal Sólymos s tým, že Most-Híd si verí, že bude vedieť osloviť tých voličov, ktorí ho volili aj predtým. 

Podpredseda vlády a minister
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podľa neho nie je na Slovensku zvyčajné, aby prezident vstupoval do straníckej politiky. „Kiska má politický potenciál, keďže bol prezidentom päť rokov. Musím však podotknúť, že funkcia prezidenta je diametrálne odlišná od toho, ako keď človek vstupuje do politického ringu ako predseda nejakej strany,“ poznamenal Sólymos. 

Most a SNS zatiaľ vznik strany nekomentujú

Most zatiaľ považuje za predčasné komentovať vznik strany, o ktorej ešte nevedia žiadne podrobnosti. „Otázky, ktoré smerujú k možnej spolupráci alebo sa pýtajú na konkurenčné postavenie ďalšieho politického subjektu, ktorý ešte neexistuje, minimálne do 17.júna sú predčasné. Zodpovedateľné budú, keď nebudeme poznať len tvár ohlásenej strany, ale aj jej program,“ uviedla pre Topky hovorkyňa strany Most Klára Debnár. 

Ani vládna strana SNS nevidí dôvod, aby oznámenie Andreja Kisku o založení strany komentovala. „Každý má právo si založiť svoju stranu, nevidíme dôvod to komentovať,“ uviedla pre Topky riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. „Každý má právo na svoje šťastie, on sa rozhodol ísť tou cestou, ja nie som človek, ktorý by to mal akokoľvek komentovať. Beriem to ako fakt. Rozhodol sa, má svoju víziu, má svoju predstavu,“ uviedol Andrej Danko. 

PRÁVE TERAZ Kiska oznámil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Vždy mu ale vravím, že sa mu čudujem, pretože si myslím, že ide naozaj do ťažkého boja. Byť predsedom politickej strany je iné, ako byť v prezidentskom paláci. Každému šéfovi politickej strany hovorím, že je dôležité, aby mal transparentné financovanie, vnútorné demokratické mechanizmy, preto som menil zákon o politických stranách a aby v názve nemal svoje meno,“ dodal. 

Strana SPOLU má naďalej záujem spolupracovať

Cieľom strany SPOLU je vymeniť súčasnú vládu a aj naďalej majú záujem spolupracovať s Kiskom. „Našim cieľom je vymeniť súčasnú vládu. Jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je spájať sily tak, ako sme to reálne urobili v koalícii PS/SPOLU. Ukazuje sa, že voliči spojenie oceňujú a je to pre nás silný záväzok poctivo pracovať ďalej a lepšie. Rozhodnutie Andreja Kisku založiť vlastnú stranu rešpektujeme, náš záujem spolupracovať s ním, samozrejme, trvá,“ uviedla pre Topky hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. 

Je dobré, ak Kiska využije svoj potenciál

Strana Progresívne Slovensko si myslí, že je dobré, ak Andrej Kiska využije svoj potenciál tak, aby dopomohol k zmene štýlu vládnutia na Slovensku. „Stále sme boli a budeme pripravení na partnerskú spoluprácu. Jej rámec však vieme určiť až vtedy, keď bude jasné, kto v strane pána Kisku definitívne je a aký je jej program a hodnoty,“ uviedol v stanovisku hovorca strany Ľubomír Ondrejkovič.

„My sme začali spolupracovať v rámci koalície Progresívneho Slovenska a Spolu - občianska demokracia vo voľbách do Európskeho parlamentu. Prieskumy ukazujú, že ľudia túto koalíciu považujú za nositeľa zmeny, za čo sme veľmi vďační,“ dodal. 

Hlina si nevie predstaviť, kto bude všetkých voliť

Predseda KDH Alojz Hlina si myslí, že strany už nemajú kde zbierať nových voličov. "A kto nás všetkých bude voliť? To sem príde nových pól milióna voličov? Nie, Nepríde," uviedol na sociálnej sieti predseda kresťanských demokratov.

PRÁVE TERAZ Kiska oznámil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Alojz Hlina)

SaS víta novú stranu Kisku s rozpakmi 

Strana Sloboda a Solidarita privíta novú politickú stranu prezidenta Andreja Kisku s rozpakmi. „Už sme v minulosti povedali, že vstup Andreja Kisku do straníckej politiky má zmysel vtedy, ak posilní niektoré zo súčasných politických zoskupení. Ak, naopak, len rozmnoží počet politických subjektov, vidíme v tom problém, pretože nastane neželaný, ale očakávaný paradox. Demokratické strany, ktoré sa musia spojiť, aby odstavili od moci Smer-SD a extrémistov, budú medzi sebou zvádzať ešte väčší zápas o voliča,“ uviedli liberáli v stanovisku. 

„Nehovoriac o jej programe, ktorý je zatiaľ celkom vo hviezdach. Z oznámenia pána prezidenta sme sa nič nedozvedeli o myšlienkovom zameraní jeho strany,“ Podľa liberálov apeloval len na slušnosť a slušných ľudí, čo je dnes v móde. „Ale slušní ľudia sú v ľavicovom tábore i na pravej strane politického spektra. Slušnosťou nemožno vyriešiť to, aké máme mať dane, odvody, prípadne to, či je štát jeden nevýkonný byrokratický moloch, alebo štíhly a efektívny pri poskytovaní verejných služieb,“ dodala strana. 

Kiska má právo založiť svoju stranu, Matovič jeho rozhodnutie víta

Rozhodnutie Kisku, založiť politickú stranu, je jeho slobodné rozhodnutie a hnutie Sme rodina ho berieme na vedomie. „Počkáme si, ako sa strana pána Kisku bude profilovať a kto ju bude tvoriť,“ uviedla strana v stanovisku. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v stanovisku pre Topky uviedol, že Andrej Kiska má rovnaké právo založiť svoju vlastnú politickú stranu, ako každý iný občan Slovenskej republiky. „Osobne jeho rozhodnutie vítam, napriek tomu, že pred rokom hovoril, že s politikou končí,“ uviedol Matovič.

PRÁVE TERAZ Kiska oznámil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Nevidím síce výrazný zmysel v tom, že popri dvoch nových liberálnych stranách Progresívne Slovensko a SPOLU, vzniká ďalšia liberálna strana, ale zrejme vedia, prečo to robia. Verím, že Andrej Kiska sa nevydá cestou Miroslava Beblavého a nevybude svoju stranu na prebehlíkoch z iných strán. Ak Kiskova strana získa dôveru od ľudí, sme pripravení s ňou, samozrejme, spolupracovať,“ dodal Matovič.

Kiskova strana môže zvýšiť zisk centristického tábora

Strana, ktorej založenie avizoval prezident Andrej Kiska, môže posilniť zisk centristického stredopravého tábora, momentálne fungujúce strany na tomto spektre však môžu stratiť. Povedal politológ Grigorij Mesežnikov s tým, že projekt prezidenta môže osloviť predovšetkým voličov koalície Progresívne Slovensko a Spolu a takisto strán Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti alebo Most-Híd.

Niektorým podľa Mesežnikova v tejto súvislosti hrozí, že sa dostanú na prah zvoliteľnosti, preto predpokladá snahy o zakladanie širších predvolebných koalícii. „Dôležité je, ako sa dokážu medzi sebou koordinovať,“ povedal. Mesežnikov zdôraznil, že podľa zverejnených prieskumov má prezidentova strana potenciál viazať na seba okrem voličov existujúcich subjektov aj časť nerozhodnutých. „Výsledkom môže byť značné preskupenie síl,“ dodal.

Viac o téme: PrezidentPolitická stranaSlovenskoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu