Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na zmenu volebných pravidiel nebol žiadny dôvod: Šeliga rozhodnutie Čaputovej rešpektuje

Juraj Šeliga Zobraziť galériu (2)
Juraj Šeliga (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Na zmenu volebných pravidiel pre politické strany nebol žiadny dôvod. Myslí si to Juraj Šeliga z tímu Za ľudí. Reagoval tak na to, že prezidentka Zuzana Čaputová dnes parlamentom schválené zmeny podpísala. Jej rozhodnutie Šeliga rešpektuje.

„Naša strana Za ľudí v predvolebnej kampani splní také podmienky, aké nám zákon uloží. Stále však trváme na tom, že na zmenu zákona o predvolebnej kampani nebol žiadny dôvod a už vonkoncom nie v skrátenom legislatívnom konaní. Skrátené legislatívne konanie je možné len vo výnimočných a odôvodnených prípadoch. Strach z nových politických strán, ktorý evidentne vládna koalícia má, medzi legálne výnimky z riadneho legislatívneho procesu nepatrí. Spôsob, akým vládna koalícia prijala zákon, pripomína ´Mečiarove´ praktiky. Nenecháme sa však odradiť a urobíme všetko preto, aby táto vládna koalícia po voľbách skončila," píše Šeliga v stanovisku.

Zástupca iniciatívy Za slušné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zmeny volebných pravidiel pre politické strany. Parlament schválil koaličný návrh na zmenu volebných pravidiel 27. júna v skrátenom legislatívnom konaní. Novelizuje sa zákon o volebnej kampani i zákon o politických stranách. Cieľom novely z dielne koaličných strán SNS, Most-Híd a Smer-SD bolo vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany a politické hnutia súperiace vo voľbách o hlasy voličov.

Podľa koalície vo voľbách by sa mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojím programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti a nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán. Zákony budú platiť už aj pre volebnú kampaň do najbližších parlamentných volieb.

Viac o téme: VoľbyPolitické stranyJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu