Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci budú rokovať o námornej plavbe, ubytovacích domoch aj investíciách do letísk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Parlament sa bude v piatok v úvode štvrtého rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady SR zaoberať námornou plavbou, ubytovacími domami a investíciami do letísk.

Vládne návrhy zákonov v druhom čítaní predstaví minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Najprv uvedie novelu zákona o námornej plavbe, ktorá upravuje napríklad pracovno-sociálnu oblasť, kontrolu životných a pracovných podmienok na námornej lodi, ako aj dĺžku trvania služby a čas odpočinku a tiež ďalšie pravidlá. Novela zároveň prevezme európsku smernicu z januára 2018, ktorou sa vykonáva Dohoda Združenia vlastníkov lodí Európskeho spoločenstva a Európskej federácie pracovníkov v doprave v súvislosti s dodatkami k Dohovoru o pracovných normách v námornej doprave z roku 2006. Tie prijala a schválila Medzinárodná konfederácia práce v júni 2014. Novela o námornej plavbe by po schválení mala nadobudnúť účinnosť 16. februára 2020.

Novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) umožňuje nový účel podpory, a to, aby štát podporoval obstarávanie ubytovacích domov výstavbou alebo kúpou, prípadne prestavbou bytovej či nebytovej budovy. Zámerom novely je najmä podporiť mobilitu pracovnej sily, po schválení má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020. Obstaranie ubytovacích domov ako nová forma podpory má uľahčiť zamestnávateľom s väčším počtom zamestnancov získavať novú pracovnú silu aj z iných regiónov Slovenska alebo zo zahraničia. Ak bude žiadateľ obstarávať ubytovací dom, môže súčasne požiadať ŠFRB o poskytnutie podpory na obstaranie technickej vybavenosti podmieňujúcej výstavbu a užívanie ubytovacieho domu. Štát má poskytovaním výhodného úveru zo ŠFRB zároveň podporovať aj obstaranie pozemku pre ubytovací dom.

Z dôvodu nízkeho podielu nájomných bytov na Slovensku majú nové opatrenia motivovať žiadateľov zo súkromného sektora - právnické osoby k obstarávaniu nájomného bývania. Novelou podľa rezortu dopravy a výstavby nevzniknú nové požiadavky na štátny rozpočet, keďže ide o finančné prostriedky vyčlenené v rámci existujúceho programu podpory rozvoja bývania. V rozpočte ministerstva je na to vyčlenených ročne 25 mil. eur.

Štátnu pomoc bude možné poskytovať aj na prevádzku a investície do letiskovej infraštruktúry. Príspevok budú môcť poskytovať aj obce a samosprávne kraje. Počíta s tým návrh zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Ministerstvo dopravy návrhom zákona reaguje najmä na úpravu pravidiel Európskej únie v oblasti štátnej pomoci. "Okrem systému poskytovania príspevku je v návrhu zákona upravený aj systém letiskových odplát, ako aj systém odplát za poskytovanie leteckých navigačných služieb, ktorý reflektuje na zmeny nariadení upravujúcich túto problematiku," uviedlo ministerstvo dopravy. Navrhovaný zákon by mal po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť od 1. augusta 2019.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaBratislavaSlovenskoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu