Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protesty v Hongkongu neutíchajú: Demonštranti zablokovali hlavnú cestu pred parlamentom

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG - Stovky protivládnych demonštrantov zablokovali v piatok diaľnicu pred miestnym parlamentom. Aktivisti žiadajú odstúpenie šéfky hongkonskej administratívy Carrie Lamovej, ktorá je pročínskou političkou. Informovala o tom agentúra AFP.

Prevažne v čiernom oblečení demonštranti doslova zaplavili hlavnú tepnu, ktorá prechádza mestskou obchodnou štvrťou a pokrikovali heslá namierené proti vláde. Protesty v Hongkongu vypukli po tom, ako sa vláda snažila presadiť zákon umožňujúci vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do krajín, s ktorými nemá Hongkong uzavreté dohody o extradícii, vrátane pevninskej Číny.

Lamová sa ešte v utorok ospravedlnila za politickú krízu a nepokoje vyvolané návrhom zákona. Prodemokratickí aktivisti však Lamovej ospravedlnenie odmietli. Požadujú jej odstúpenie z funkcie, ako aj definitívne stiahnutie spornej legislatívy. Lamová už predtým uviedla, že proces schvaľovania návrhu o extradícii pozastavuje na neurčito, pričom neskôr vyhlásila, že nebude obnovovať prácu na tomto návrhu, kým nebude môcť byť urobený "dobre".

V nedeľu pochodovali ulicami Hongkongu na protest proti spornému návrhu zákona takmer dva milióny ľudí. Uviedli to organizátori protestu, podľa ktorých išlo o najväčšiu demonštráciu od roku 1997, keď sa Hongkong vrátil pod správu Číny.

Viac o téme: ParlamentProtestBlokádaDemonštrantiHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu