Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rodičia prvákov ušetria: Vláda odobrila 100-eurový príspevok na nákup školských potrieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodičia detí nastupujúcich do prvého ročníka základných škôl by mali dostávať 100-eurový príspevok na nákup školských potrieb. Návrh novely zákona o prídavku na dieťa je z dielne poslancov koaličného Smeru-SD, podpísala sa pod neho aj nezaradená poslankyňa Alena Bašistová a poslankyňa vládnej SNS Magdaléna Kuciaňová. Návrh zákona, ktorý v máji posunulo do druhého čítania plénum parlamentu, predložil na rokovanie vlády rezort práce. Kabinet v stredu materiál schválil s pripomienkami.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v súvislosti s pripomienkami predloženými v rámci medzirezortného pripomienkového konania uviedlo, že návrh zákona spôsobí výdavky verejnej správy, ktoré nie sú rozpočtovo kryté. Vzhľadom na to, že toto opatrenie nebolo súčasťou schváleného rozpočtu kapitoly rezortu práce na rozpočtový rok 2019, ministerstvo navrhlo zvýšenie rozpočtu kapitoly ministerstva na rozpočtový rok 2019 a zahrnutie predmetných výdavkov do návrhu štátneho rozpočtu v nasledujúcich rokoch.

Cieľom novely zákona je podľa poslancov zavedenie jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa, ktoré predstavuje adresnú, priamu finančnú podporu štátu rodičom detí, ktoré nastúpia do prvého ročníka základnej školy. "Suma prídavku na dieťa sa zvýši o 100 eur za ten kalendárny mesiac, v ktorom nezaopatrené dieťa oprávnenej osoby prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy," priblížili. Samotná výplata jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa bude priamo viazaná na nástup dieťaťa do školy.

Údaje o deťoch, ktoré nastúpili do prvého ročníka základnej školy, budú príslušné úrady práce čerpať z centrálneho registra detí, žiakov a poslucháčov, do ktorého je škola povinná zapísať údaje v termíne do konca septembra. Úrad práce následne v tomto registri overí splnenie podmienky nároku a prídavok vo zvýšenej sume vyplatí v októbri príslušného kalendárneho roka. "Takýto postup je najprijateľnejší vzhľadom k tomu, že pre oprávnenú osobu nebude predstavovať žiadnu administratívnu záťaž, nakoľko prídavok vo zvýšenej sume sa jej vyplatí automaticky, bez uplatňovania a preukazovania nároku," objasnili poslanci. V prípadoch, keď dieťa nastúpi do prvého ročníka základnej školy mimo územia Slovenska, bude potrebné o tom predložiť potvrdenie.

"Cieľom návrhu zákona je dosiahnuť to, aby každé dieťa, ktoré si začne plniť povinnú školskú dochádzku, malo zabezpečené základné školské potreby," priblížili poslanci. Toto opatrenie má zároveň finančne odbremeniť rodičov od zvýšených výdavkov, ktoré im vzniknú v dôsledku nástupu ich dieťaťa do základnej školy.

V tomto roku bude potrebné zo štátneho rozpočtu na opatrenie vynaložiť 6,2 milióna eur, pričom 5,9 milióna eur má ísť na výplatu zvýšeného prídavku na dieťa a 300.000 eur sa má vynaložiť na nevyhnutnú úpravu informačných systémov. V tomto roku by príspevok mal ísť na 59.000 detí, v budúcom roku na 59.300 a v roku 2021 na 59.600 detí.

Viac o téme: ŠkolyVládaZákonPrváciŠkolské potreby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu