Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EÚ by mala byť silnejším aktérom zodpovedným za vlastnú bezpečnosť, myslí si minister Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Európska únia by mala byť silnejším globálnym aktérom zodpovedným za vlastnú bezpečnosť. Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v diskusii na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„S istotou môžeme povedať, že sme začali premieňať strategickú víziu EÚ na realitu, pričom rastie politická vôľa pre zvýšenú bezpečnostnú a obrannú integráciu v EÚ - PESCO, tlak na získanie ďalších civilných expertov, bezprecedentné partnerstvo EÚ a NATO a väčšie zapojenie Európskej komisie do bezpečnosti a obrany,“ uviedol Lajčák.

Lajčák s Barnierom sa podľa slov rezortu diplomacie zhodli aj na tom, že posilnenie európskej obrany by nemalo spochybniť transatlantické partnerstvo ani primárnu úlohu NATO v kolektívnej obrane. Rezort doplnil, že v súvislosti s brexitom skonštatovali, že EÚ po odchode Spojeného kráľovstva stratí významnú časť svojich obranných a bezpečnostných kapacít. Krajiny sú však podľa Lajčákových slov prirodzenými spojencami a budú ďalej pokračovať v dialógu a spolupráci. „Napriek brexitu máme záujem byť aj v budúcnosti blízkymi partnermi a kooperovať aj v ďalších oblastiach, ako sú napríklad terorizmus, hybridné hrozby, migrácia, klimatické zmeny a podobne,“ dodal Lajčák.

Viac o téme: BezpečnosťZodpovednosťMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu