Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Iniciatíva Kalavskej bola neúspešná: VšZP a asociácia nemocníc sa nedohodli ani na ministerstve

Andrea Kalavská Zobraziť galériu (5)
Andrea Kalavská (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa a Asociácia nemocníc Slovenska sa nedohodli na dofinancovaní nemocníc ani na pôde ministerstva zdravotníctva.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v stredu iniciovala rokovanie oboch strán. Ako uviedol po rokovaní viceprezident ANS Jozef Mintál, obe strany prezentovali svoje pocity z doterajšieho priebehu rokovaní. Podľa Mintála ministerka zdôraznila, že oprávnené mzdové legislatívne nároky by nemali byť viazané na výkonnosť nemocnice. Dohodli sa na tom, že rokovania budú pokračovať.

"Počkáme, ako dopadnú výsledky rokovaní s jednotlivými nemocnicami, či bude naplnený sociálny balíček, pretože zatiaľ z pohľadu ANS rokovania s VšZP síce pokračujú, ale nie sú úspešné," zhodnotil prezident ANS Marián Petko.

Ľubica Hlinková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Ministerke zdravotníctva záleží na tom, aby mal pacient dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť," povedala po rokovaní hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Vedenie VšZP podľa nej ministerku zdravotníctva na stretnutí ubezpečilo, že bude robiť všetko preto, aby bol sociálny zmier. "Ministerka zdravotníctva si pozorne vypočula obe strany, situáciu bude sledovať. Zároveň apeluje na obe strany, aby nevťahovali do rokovaní pacienta ako rukojemníka," ukončila Eliášová.

Finančná injekcia vo výške 90 mil. eur

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v minulosti viackrát tvrdila, že navýšené finančné prostriedky pre rezort zdravotníctva budú v sume 90 mil. eur. Z nich mali byť pokryté nároky na sociálny balíček, ale aj na rekreačné poukazy. "Keďže VšZP má 60 % trhu, z toho je logické, že 54 mil. eur mala dostať VšZP. A VšZP tvrdí, že dostane len 30 miliónov eur. To je nesúlad, kde je 24 miliónov eur. Buď tých prostriedkov nie je 90 miliónov, alebo to nie je 30 miliónov, ale 54 miliónov eur," priblížil rozpor na stredajšej tlačovej besede ANS prezident ANS.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (5)
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Generálna riaditeľa VšZP Ľubica Hlinková v stredu informovala, že vníma konflikt s Asociáciou nemocníc Slovenska ako konflikt založený na nedorozumení. Reagovala tak na nedávne tvrdenie Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá konštatovala, že VšZP účelovo zavádzala v číslach, ktoré sa týkali dofinancovania nemocníc.

Viac o téme: NemocniceVšZPANSAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu