Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Koniec paniky! Poisťovňa sa dočasne dohodla na preplatení odberov: Má to však ešte jeden háčik

Ilustračná foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Všeobecná zdravotná poisťovňa v posledný májový deň vypovedala zmluvu dvom spoločnostiam, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku. Problémom bolo ich financovanie. Ministerstvo zdravotníctva situáciu sleduje. Po dvoch dňoch rokovaní sa VšZP a obe spoločnosti dohodli na novej zmluve. Jej súčasťou je však trojmesačné prechodné obdobie.

VšZP ukončila k 31. máju zmluvu s dvoma spoločnosťami Medirex a Medicyt. Obe spoločnosti vzniesli podľa VšZP na rokovaniach také finančné požiadavky, ktorým poisťovňa nemohla vyhovieť. Ministerstvo zdravotníctva situáciu sleduje, v pondelok prebehlo jedno rokovanie o možnom obnovení zmluvy so spoločnostiami. Dnes prebieha ďalšie rokovanie.

Aktualizované 14:05 Spoločnosti Medirex a Medicyt, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, sa dohodli na zmluvných podmienkach a uzatvorení novej zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Informovala o tom hovorkyňa VšZP Jana Martanovičová.

NAŽIVO Vyhlásenie generálnej riaditeľky VšZP

Nemyslím si, že VšZP pri rokovaniach zlyhala 

Generálna riaditeľka štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubica Hlinková odmieta, že by poisťovňa pri rokovaniach so spoločnosťou Medirex, ktorá poskytuje laboratórnu diagnostiku, zlyhala. Poisťovňa totiž podľa nej nemôže podpísať zmluvu, na ktorú nemá peniaze. Povedala to v utorok po tom, čo sa s Medirexom dohodla na zmluve na jeden rok s cenovými opatreniami do 30. septembra. Dúfa, že dovtedy bude mať poisťovňa viac peňazí.

Koniec paniky! Poisťovňa sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Myslím si, že sme poisťovňa, ktorá odolala vydieraniu a nátlaku z každej strany,“ vyhlásila sa Hlinková. Situácia, ktorá vznikla, je podľa nej dôsledkom súčasného nastavenia. Riaditeľka je však presvedčená, že ju poisťovňa zvládla. Mrzí ju však, že lekári niektorých pacientov pre neuzavretú zmluvu odmietli vyšetriť. „Napriek tomu, že sme im hovorili, že rokujeme a máme obidve strany cieľ dohodnúť sa a podpísať zmluvu,“ dodala. Podľa jej slov poisťovňa ani Medirex neinformovala lekárov skôr, pretože si obe strany mysleli, že sa dohodnú.

Koniec paniky! Poisťovňa sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rokovania podľa Hlinkovej trvali dlho, pretože poisťovňa aj spoločnosti rozoberali situáciu z každej strany. „Dospeli sme k názoru, že v súčasnej dobe nie je v našej moci ani na jednej, ani na druhej strane toto rozlúsknuť, takže sme si problém posunuli na 30. septembra s tým, že budeme rokovať s celým segmentom,“ opísala. Financií podľa jej slov zatiaľ nie je toľko, aby mohla poisťovňa vyhovieť požiadavkám zo strany poskytovateľov.

Koniec paniky! Poisťovňa sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Trojmesačné prechodné obdobie

Dohodli sa však na trojmesačnom prechodnom období, počas ktorého budú vzniknutý problém riešiť ďalej. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda predstavenstva spoločnosti Medirex Jozef Gavlas. „Zatiaľ sme problém odložili o tri mesiace, dokedy platí cenový dodatok, aj keď zmluvu sme uzatvorili na celý rok, ako je to stanovené,“ priblížil Gavlas. Ako tvrdí, nežiadajú zvýšenie ceny.

Koniec paniky! Poisťovňa sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Chcú dosiahnuť len preplácanie výkonov, ktoré reálne urobili a z cenníka, ktorý je daný VšZP. Obdobnú situáciu riešia naprieč všetkými poisťovňami. V systéme je podľa Gavlasa problém vo financovaní a nedostatkom peňazí. „Jednoznačným riešením bude len dofinancovanie celého systému,“ skonštatoval.

Obnovené rokovania

Štátna VšZP chcela v pondelok dospieť k dohode so spoločnosťami Medirex a Medicyt, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku. Obe strany rokovali dopoludnia. „Partneri vyjadrili vôľu obnoviť zmluvný vzťah. K dohode by radi dospeli v priebehu dnešného dňa,“ povedala referentka komunikácie VšZP Jana Martanovičová. Na včerajšom rokovaní však k dohode nedošlo. 

Koniec paniky! Poisťovňa sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„Pokračovanie rokovaní je naplánované na dnešný deň,“ uviedla pre Topky Martanovičová. O výsledkoch bude poisťovňa informovať hneď, ako to bude možné. Zástupcovia laboratórií označili doterajšie rokovania za konštruktívne. „Smerujeme k dohode na podmienkach novej zmluvy od júna 2019. Čakáme na návrh novej zmluvy,“ uviedla pre hovorkyňa Medirex Group Diana Madarászová.

Ľudia sa obávajú spoplatnenia

Hneď ako sa táto správa rozšírila, začali sa ozývať mnohí ľudia. Obávajú sa totiž, že si budú musieť hradiť odbery. Niektorým pacientom odmietli už začiatkom týždňa odobrať krv a niektorí museli zaplatiť. „Dnes som platila 50 eur za odbery ako zálohu, a ešte priplatím,“ uviedla jedna z nespokojných pacientok. 

Náročné finančné požiadavky

K vypovedaniu zmlúv s oboma spoločnosťami došlo v posledný májový deň. Dôvodom boli finančné požiadavky. „Spoločnosti, ktoré  zabezpečujú laboratórnu diagnostiku vzniesli na rokovaniach také finančné požiadavky, ktorým VšZP nemohla vyhovieť,“ uviedla poisťovňa v oficiálnej správe. Obom spoločnostiam by tak mala VšZP uhrádzať laboratórne vyšetrenia vykonané len v rámci neodkladnej zdravotnej starostlivosť a to až po schválení. 

Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková
Zobraziť galériu (9)
Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„Predpokladáme, že pre hospitalizovaných poistencov v ústavných zdravotníckych zariadeniach  bude úhrada laboratórnych vyšetrení takmer stopercentná. Spoločnostiam Medirex a Medicyt nebude VšZP uhrádzať laboratórnu diagnostiku vykonanú v rámci preventívnej a odkladnej, plánovanej zdravotnej starostlivosti,“ napísala v piatkovej reakcii posťovňa. Poskytovateľov zdravotnej starostlivosti požiadali, aby laboratórne vzorky zasielali ostatným zmluvným partnerom VšZP.

Cieľom poisťovne je obnovenie rokovaní

O obnovenie rokovaní požiadala cez víkend ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Rezort zdravotníctva situáciu sleduje. Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková včera informovala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú o prebiehajúcich rokovaniach. Šéfku rezortu zdravotníctva ubezpečila, že cieľom poisťovne je s predmetnou spoločnosťou uzavrieť dohodu. 

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Pre ministerku je pacient prioritou a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ako aj zdravotné poisťovne podľa Kalavskej musia pracovať tak, aby pacient v ambulancii či nemocnici rokovania nepocítil a dostal všetko, na čo má nárok,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zlé financovanie sektora

Ministerstvo zároveň zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude analyzovať možnosť založenia štátnej akciovej spoločnosti. Cieľom je, aby laboratórne vyšetrovacie metódy boli v budúcnosti v rukách štátu. „Rezort postupne systematicky pracuje na krokoch, aby v štátnych zdravotníckych zariadeniach nezarábali súkromníci,“ ozrejmila Eliášová. Väčšina štátnych nemocníc tak napríklad už prevádzkuje vlastné lekárne.  

„VšZP dnes znáša dôsledky zlého nastavenia financovania sektora zdravotníctva. Neprajeme si takýto vývoj, neprajeme si, aby poistenec znášal dôsledky nestability sektora a veríme v skorú nápravu,“ dodala poisťovňa v stanovisku. Aj VšZP sa snaží prispieť k efektivite realizovaním návrhu úsporných opatrení Hodnoty za peniaze, aby stabilizovala ekonomickú situáciu aj do budúcnosti.

Viac o téme: Všeobecná zdravotná poisťovňaAndrea KalavskáMedirexMedicyt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu