Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Špeciálny prokurátor Kováčik vypovedal nájomnú zmluvu a odovzdal kľúče od bytu v Ružinove

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: TASR/ Michal Svítok )

BRATISLAVA – Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odstúpil od nájomnej zmluvy na jednoizbový byt v bratislavskom Ružinove. Začiatkom tohto týždňa odovzdal zároveň od predmetného bytu kľúče. Potvrdil to ružinovský starosta Martin Chren.

"V súlade s dohodou, ktorú sme urobili so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, vypovedal nájomnú zmluvu na byt, ktorý mal od našej mestskej časti. Informoval ma o tom, že odovzdal kľúče od toho bytu. Tým by mala byť celá táto otázka pre nás uzavretá," uviedol Chren.

Následne by sa malo postupovať tak, že sa odovzdaný byt v prvom rade skontroluje, v akom je stave a či nepotrebuje rekonštrukciu. "Toto leto plánujeme rekonštrukcie niekoľkých bytov v Ružinove," poznamenal šéf ružinovskej samosprávy. Potom bude byt "daný do procesu", teda sa z poradovníka žiadateľov vyberie jeho budúci nájomca. O pridelení bytu rozhodne miestna bytová komisia zložená z desiatich poslancov, ktorá má takúto kompetenciu.

Bytová komisia pri výbere zohľadňuje rôzne kritériá. V tomto prípade bude podľa starostu zohľadňovať aj to, že je to byt, ktorý má špecifické bezpečnostné požiadavky. "Čiže zo zoznamu uchádzačov bude hľadať takých, pre ktorých je práve takáto garsónka s takouto veľkosťou aj s takýmito bezpečnostnými požiadavkami najvhodnejšia," doplnil Chren.

Kováčik mal byt od mestskej časti prenajatý z dôvodu výkonu svojej funkcie. Nájomná zmluva bola podpísaná v roku 2006 a každý rok sa dodatkom jej platnosť predlžovala o rok. Dodatok naposledy podpísal vlani v decembri bývalý starosta Ružinova Dušan Pekár, zmluva mala platiť do konca roka 2019. Nájom sa začínal v roku 2006 na sume 174 eur, jeho posledná výška nebola známa.

Na nájomnú zmluvu však vo februári 2019 upozornili niekoľkí ružinovskí miestni poslanci z Tímu Vallo, OĽaNO a SaS, ktorí prenájom skritizovali. Argumentovali tým, že vysoký štátny funkcionár nie je odkázaný na takúto pomoc samosprávy a nájomné bývanie by malo byť motiváciou pre iných. Byty si podľa nich zaslúžia ľudia v zlej sociálnej situácii, učiteľky, kuchárky či policajti. Teda tí, ktorí ich skutočne potrebujú, a nie tí, ktorí si vlastné bývanie dokážu platiť z vlastných peňazí. 

Viac o téme: BytRužinovDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu