Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ani Pellegrini netušil, čo sa bude diať! Smer zrušil koaličnú radu na poslednú chvíľu

Robert Fico a Peter Pellegrini
Robert Fico a Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

BRATISLAVA - Koaličná rada, ktorá mala riešiť aj balíček sociálnych opatrení, bola zrušená. Konať sa mala v stredu poobede. Potvrdil to hovorca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Tomáš Kostelník s tým, že nový termín Koaličnej rady by mohol byť v najbližších dňoch.

"Dnes mala byť Koaličná rada, ktorá sa ale najskôr posúvala a následne sa na poslednú chvíľu úplne zrušila. Slovenská národná strana aj s pánom predsedom boli nachystaní, mali pripravené body, ktoré chceli so svojimi partnermi odkonzultovať," priblížil Kostelník s tým, že sa Koaličná rada musí presunúť na iný termín, ktorý zatiaľ nie je určený. "Ale verím, že to bude v najbližších dňoch," dodal.

"Za stranu Smer-SD môžem potvrdiť, že Koaličná rada bola presunutá, respektíve odložená, zatiaľ na neurčitý termín," skonštatoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Dôvody, pre ktoré bola Koaličná rada zrušená, mu nie sú známe. "Nemám informáciu, že by strana Smer-SD neinformovala svojich koaličných partnerov," doplnil Mažgút. Zároveň uviedol, že nemá informácie o tom, či sa bude o bodoch rokovať na májovej alebo júnovej schôdzi parlamentu.

Lídri koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd mali v stredu hovoriť o balíku sociálnych opatrení, s ktorým by koalícia mala prísť v júni. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pred rokovaním vlády. Premiér pritom ešte ráno tvrdil, že v koalícii panuje dohoda na tom, že sa pripraví balík opatrení, ktorý naplní očakávania partnerov, a tiež bude rešpektovať zdravie verejných financií. Nevedel naisto povedal, či sociálne opatrenia predstavia už po stredajšom rokovaní Koaličnej rady. "Platí dohoda, že zásadné opatrenia predstavíme na júnovej schôdzi,"

Návrhy SNS zahŕňajú 15-percentnú daň z príjmov právnických osôb z určitého obratu, úpravu dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny i zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov. Smer-SD má predstavu o požiadavkách na minimálnu mzdu či úprave dôchodkov a Most-Híd zasa o odpočítateľnom základe dane.

Viac o téme: Koaličná rada Robert FicoSmer-SDSNSAndrej DankoMost-HídPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu