Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ficove prvé slová po voľbách: Pochybnosti o Čaputovej, podľa neho rozdelí spoločnosť

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Zvolením právničky Zuzany Čaputovej za novú prezidentku Slovenska sa podľa slovenského expremiéra a šéfa najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica bude prehlbovať rozpoltenie spoločnosti.

Fico to napísal v komentári, ktorý dnes zverejnil denník Hospodárske noviny. Smer-SD v priamej voľbe hlavy štátu podporoval podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého v sobotňajšom rozhodujúcom kole hlasovania Čaputová porazila.

"Rád by som sa mýlil, ale som presvedčený, že do prezidentského paláca prichádza politika, ktorá nie je zmenou, ale kontinuitou predchádzajúceho päťročného pôsobenia. Obávam sa, že rozdelenie spoločnosti sa bude ešte viac prehlbovať a horšie sa bude hľadať konsenzus v hodnotových, sociálnych, ako i zahraničnopolitických otázkach," uviedol.

Ficove prvé slová po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentské voľby podľa Fica tiež ukázali, že do parlamentných volieb plánovaných na budúci rok čaká krajinu súboj dvoch hodnotových prúdov, a to ultraliberálnej vízie, vrátane spochybňovania tradičných hodnôt, a sociálna vízia obhajujúca dlhoročné hodnotové piliere slovenskej spoločnosti.

Čaputová sa v prezidentskej kampani netajila svojimi liberálnymi názormi na možnosť adopcie detí homosexuálnymi pármi, hoci tieto svoje postoje nemieni z funkcie prezidentky presadzovať. Po prezidentských voľbách Čaputová opakovane dala najavo, že má záujem o korektné vzťahy s Ficom, hoci sa podobne ako úradujúci prezident Andrej Kiska postavila proti Ficovým ambíciám stať sa predsedom ústavného súdu. Šéfa tejto vrcholnej súdne inštitúcie v krajine vyberá a menuje práve hlava štátu.

Ficove prvé slová po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico, ktorý doteraz verejne neblahoželal Čaputovej k zvoleniu za hlavu štátu, v komentári tiež kritizoval médiá za to, že podľa neho pred voľbami podporovali Čaputovú a nie skúseného diplomata Šefčoviča.

"Zároveň ma mrzí, že slovenské médiá odmietli odbornosť a kompetentnosť a nekriticky presadzovali personálny experiment, kedy ani netušíme, kto bude v pozadí formovať politiku prezidentského paláca. A to je príliš veľká daň a neskúsenosť, za ktorú môže Slovensko zaplatiť na medzinárodnej úrovni," napísal Fico.

Čaputová nemá skúsenosti z vysokej politiky, medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb sa vzdala funkcie podpredsedníčky mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.

Viac o téme: Robert FicoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu