Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Gratulácie z každej strany: Lídri blahoželali Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - K politikom, ktorí Zuzane Čaputovej zablahoželali k jej víťazstvu vo voľbách prezidenta Slovenskej republiky, sa pridali aj najvyšší predstavitelia európskych inštitúcií.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svojej gratulácii Čaputovej napísal, že je nadšený a povzbudený jej "proeurópskym prístupom a silným volaním po tolerancii, solidarite a vzájomnej úcte - po hodnotách, ktoré sú pre náš európsky projekt zásadné". Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vo svojom tvíte napísal, že sa teší na spoluprácu so Zuzanou Čaputovou "pre budúcnosť Európy".

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter v reakcii napísal, že "v srdci Európy" sa hlasovalo za slušnosť v politike, právny štát a toleranciu. Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen tiež blahoželal zvolenej prezidentke k úspechu v prezidentských voľbách. Zaželal jej "všetko najlepšie a úspech vo všetkom", čo ju čaká. Ako informovala kancelária poľského prezidenta, Andrzej Duda bol počas uplynulého víkendu v telefonickom kontakte s prezidentom SR Andrejom Kiskom i s jeho zvolenou nástupkyňou Zuzanou Čaputovou. Duda jej v telefonáte zablahoželal k víťazstvu a pozval ju na návštevu Poľska.

Dudov francúzsky kolega Emmanuel Macron vo svojom liste Čaputovej napísal, že jej zvolením občania Slovenskej republiky potvrdili "hlbokú oddanosť európskym hodnotám pokroku, slobody a solidarity." V blahoprajnom liste pripomenul, že obe krajiny spája osobnosť Milana Rastislava Štefánika a ako nikdy predtým sú "povolané usilovať sa o "oživenie našej Únie, "obnoviac ducha demokracie a slobody Nežnej revolúcie pri príležitosti jej 30. výročia".

V liste, ktorý zverejnilo francúzske veľvyslanectvo na Slovensku, Macron píše, že "Európa potrebuje silné, slobodné a rešpektované hlasy ako ten Váš, aby sme pokračovali v našom spoločnom záväzku v prospech právneho štátu, spravodlivého multilaterálneho poriadku a boja proti klimatickým zmenám."

Novozvolenej slovenskej prezidentke blahoželal k víťazstvu vo voľbách aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý jej v liste zverejnenom veľvyslanectvom Palestínskeho štátu na Slovensku zaželal úspech pri napĺňaní stanovených cieľov. Ubezpečil súčasne o svojom stálom záujme pokračovať v prehlbovaní spolupráce a v vzájomnej koordinácii medzi oboma subjektmi.

Viac o téme: GratulácieSlovenskoZuzana ČaputováPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu