Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šimkovičovej návrh deťom nepomáha: Slovensko sa podľa Blahovej stane epicentrom únosu detí

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: Foto: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Navrhovanou novelou Civilného mimosporového poriadku sa Slovensko stane epicentrom únosu detí. V parlamentnej rozprave to uviedla poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Natália Blahová.

"Návrh nebol konzultovaný s ministerstvom spravodlivosti. Bude v rozpore s Dohovorom o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí. Predkladatelia v návrhu zákona neuviedli žiadnu kolíziu s právami v Európskej únii. Národná rada o tom nebola oboznámená a preto novelu posunula do druhého čítania," uviedla a požiadala parlament, aby o návrhu novely ďalej nerokoval. Nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik tiež súhlasil, aby sa v rokovaní nepokračovalo.

Podľa Blahovej je cieľom legislatívneho návrhu povoliť podanie žaloby na obnovu konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania. "Umožňuje žalovať právoplatný rozsudok o únose dieťaťa," povedala.

"Takáto zmena zákona spôsobí v našich podmienkach to, že Slovensko sa stane epicentrom únoscov detí. Budeme krajinou, ktorá bude únoscom zabezpečovať beztrestnosť a legalizáciu únosov detí. Novelu tohto zákona si u poslankyne Šimkovičovej zjavne objednal veľmi konkrétny únosca dieťaťa alebo jeho právny zástupca. O tomto prípade som veľmi podrobne informovaná a viem, že únosca a jeho právny zástupca použili už niekoľkokrát také nástroje, ktoré by boli v právnom štáte považované za závažné prestúpenie zákona," vyhlásila Blahová.

"Táto novela teda nepojednáva o žiadnej pomoci deťom, naopak - je výhradne o pomoci únoscom. Deti, o ktorých by malo byť rozhodované v bleskových konaniach, budú mesiace a roky rukojemníkom dospelých a systému, ktorý ich nebude môcť vyslobodiť. Právoplatný a vykonateľný rozsudok o návrate dieťaťa bude môcť navrhovateľ žalovať a žalovať a žalovať. Obeťou tohto perpetuum mobile bude dieťa," uviedla Blahová. Predkladateľka návrhu novely nezaradená poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová vyvrátila pochybnosti Blahovej. Uviedla, že o opätovnom otvorení konania vždy bude musieť rozhodnúť súd.

Nezaradení poslanci NR SR Martina Šimkovičová a Peter Marček chcú návrhom novely presadiť povolenie podania žaloby na obnovu konania proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého dieťaťa do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania. Novela vychádza podľa predkladateľov z prirodzenej nutnosti chrániť životy maloletých detí a konať v súlade s ich najlepším záujmom a presvedčením.

Viac o téme: SlovenskoNR SRMartina ŠimkovičováNatália BlahováPeter MarčekCivilný mimosporový poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu