Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Paška okomentoval rokovania o Dohode o obrannej spolupráci s USA: Nemôžu pokračovať!

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rokovania o Dohode o obrannej spolupráci s USA nemôžu pokračovať. Tento dokument by totiž americkým vojakom garantoval osobité postavenie, ktoré by znamenalo, že nepodliehajú slovenským zákonom. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady SR a podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Poslanec podľa svojich slov nerozumie, prečo premiér Peter Pellegrini v piatok po rokovaní s ministrami hovoril o podmienke, že zmluva nesmie byť mandátom na akúkoľvek prítomnosť vojenských síl USA na území Slovenska. "Tá zmluva má už v názve, preambule, napísané, že je to zmluva o pôsobení a prítomnosti ozbrojených síl USA," tvrdí Paška. Ak by boli splnené premiérove podmienky, podľa Pašku by zo zmluvy ostal len prázdny papier.

"Chceme, aby sa nepokračovalo v rokovaní o tejto zmluve bez mandátu Koaličnej rady a bez spoločenského mandátu. Ak pán Pellegrini usúdi, že je to nad rámec jeho ochoty, že má iné záujmy ako SNS v tejto oblasti a že chce pokračovať v rokovaniach, bude problém," avizoval Paška. Napriek tomu sa podľa jeho slov zatiaľ strana nechystá do volieb. Odmieta preto, že by túto tému riešila pre preferencie.

Paška je tiež presvedčený, že minister zahraničných vecí zatiaľ nemá na rokovanie o takejto zmluve mandát. Keďže nie je v programovom vyhlásení vlády, mala by o nej rozhodnúť Koaličná rada. S tým nesúhlasil Paškov oponent v diskusii, člen Zahraničného výboru NR SR Peter Osuský z opozičnej SaS, ktorý zdôrazňuje, že zmluvu musia schváliť poslanci NR SR. "Môžme tú zmluvu zobrať, alebo nechať tak, ale rozhodne o tom parlament, nie deväťpercentná strana," vyhlásil.

Osuský si zároveň myslí, že Slovensko je v súčasnosti neobranyschopné a svoj vzdušný priestor by samé nedokázalo ubrániť ani pol minúty. "Teraz niekto prichádza s jasnou ponukou pomôcť nám z tejto nedôstojnej situácie. A my hovoríme o suverenite. Nemyslím si, že by suverenita Slovenska bola akokoľvek ohrozená tým, čo prejde hlasovaním nášho parlamentu," poznamenal.

Poslanec sa tiež ohradil proti Paškovmu tvrdeniu, že zmluva je len pre potreby USA. "Ak si niekto myslí, že obyvateľ Alabamy alebo Georgie sa má lepšie a je pokojnejší vtedy, ak je v Kuchyni rozšírená letisková plocha, tak je to omyl," konštatoval poslanec, podľa ktorého sú americké investície v záujme slovenskej bezpečnosti.

Premiér: Ak má byť nejaká zmluva prijatá, musí spĺňať určité podmienky

Ak by mala byť zmluva o finančnej pomoci z USA na opravu slovenských vojenských letísk, či akákoľvek podobná zmluva prijatá, musí spĺňať presne stanovené podmienky. Zatiaľ je však vo fáze návrhu. Premiér Peter Pellegrini preto nateraz nevidí dôvod na pád vlády. Povedal to v nedeľnej relácii TA3 V politike.

Ak by bola pre Slovensko takáto či podobná zmluva nevýhodná, tak by premiér podľa svojich slov nikdy ani nedovolil zaradiť ju na rokovanie vlády. "Rokovania môžu pokračovať za podmienky, že bude garantovaná suverenita SR, že nesmie byť porušená Ústava SR, ani žiaden zákon. Tá zmluva, ak bude vôbec dorokovaná, nesmie nijakým spôsobom dávať mandát na prítomnosť vojakov USA na území SR. Nikto u nás nemôže na základe tejto zmluvy realizovať nejaké projekty, alebo stavať niečo, pokiaľ si to sami nebudeme želať," zdôraznil.

Premiér opakovane zdôraznil, že v súčasnosti existuje iba predbežný text zmluvy. K vyhláseniam či rozhodnutiam o vystúpení z koalície by malo podľa Pellegriniho dôjsť až vtedy, keby existovalo definitívne znenie zmluvy, kde by už ani jedna strana nevedela nič zmeniť. Tiež zdôraznil, že na to, aby akákoľvek zmluva s podobným znením bola prijatá, musí prejsť dlhým a kompletným procesom. Pripomenul, že rokovanie Koaličnej rady je dohodnuté na utorok (26. 3.). Od jej výsledku sa budú odvíjať ďalšie kroky súčasnej vládnej koalície.

Viac o téme: SpoluprácaUSASlovenskoJaroslav Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu