Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Primátora Galanty Pašku súd oslobodil: Zostáva tak vo funkcii

Primátor Galanty Peter Paška.
Primátor Galanty Peter Paška. (Zdroj: Foto: galanta.sk)

TRNAVA – Krajský súd v Trnave dnes oslobodil primátora Galanty Petra Pašku (nezávislý) spod obžaloby zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní. Zároveň zrušil rozsudok Okresného súdu v Galante, ktorý Pašku vlani odsúdil na trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky a zákaz vykonávať verejnú funkciu počas štyroch rokov. Oslobodzujúci rozsudok znamená, že Peter Paška bude ďalej pokračovať na poste primátora Galanty.

„Vybláznila sa na mne NAKA, vybláznil sa na mne krajský prokurátor, ja by som už chcel normálnym spôsobom fungovať a robiť to, na čo som bol zvolený. Posunúť naše mesto dopredu,“ povedal Paška. Priznal, že mu po dnešnom rozsudku spadol obrovský kameň zo srdca. Primátor, ktorý bol v novembri minulého roku opäť zvolený, hovorí v jeho prípade o šikanovaní. „Toto bolo moje 26. sedenie na súde. Dvakrát som vyhral na Ústavnom súde SR, štyrikrát som vyhral na krajskom súde,“ zrekapituloval svoje pôsobenie na čele samosprávy. Dodal, že v piatok ide opäť vypovedať na políciu, pretože bolo na neho podané ďalšie trestné oznámenie.

Krajský súd v Trnave oslobodil aj Paškovho predchodcu vo funkcii Ladislava Maťašovského a bývalého prednostu Mestského úradu v Galante Jána Poľakovského. Jediným odsúdeným v kauze je bývalý hlavný architekt mesta Peter Aštari, ktorému súd vymeral trest odňatia slobody na 18 mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky, zákaz výkonu verejnej funkcie a peňažný trest 10-tisíc eur.

Kauza machinácií pri verejnom obstarávaní sa týkala pripravovaného projektu obnovy južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante za približne dva milióny eur, na ktorý pôvodne samospráva získala peniaze z eurofondov. Vedenie radnice malo ovplyvňovať čiastkové verejné obstarávanie na technický dozor, v tomto konkrétnom prípade išlo o zákazku za zhruba 20-tisíc eur, ktorú chcel získať Aštari. Primátora Galanty Petra Pašku zadržali policajti Národnej kriminálnej agentúry 12. mája 2015. Galanta sa neskôr dostala do časovej tiesne a eurofondov na obnovu časti kaštieľa, ktorý je dominantou mesta, sa vzdala.

Viac o téme: Primátor Obvinenie GalantaPeter Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu