Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká dohoda medzi Maďarskom a USA: Szijjártó podpísal zmluvu o obrannej spolupráci

Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó podpísal vo štvrtok vo Washingtone spolu s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Johnom J. Sullivanom Dohodu o obrannej spolupráci (DCA) so Spojenými štátmi, informovala agentúra MTI.

Dohodu podpísali predstavitelia maďarskej a americkej diplomacie v závere washingtonskej schôdzky ministrov zahraničných vecí pri príležitosti 70. výročia vzniku NATO. Szijjártó po podpísaní dokumentu zdôraznil, že dohoda je vhodným rámcom pre ďalšie posilnenie spolupráce v oblasti obrany. Dodal, že Spojené štáty sú skutočným priateľom a strategickým spojencom Maďarska.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že jeho krajina robí konkrétne kroky v boji proti terorizmu, a oznámil, že Maďarsko rozšíri počet svojich vojakov slúžiacich v zahraničí v boji proti terorizmu o 200. Celkový počet príslušníkov maďarských ozbrojených síl slúžiacich v Kosove a v Afganistane tak bude vyše 1700.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Veľvyslanec USA v Budapešti David B. Cornstein vyjadril pri tejto príležitosti uznanie Szijjártóovi i maďarskej vláde. Pripomenul, že dohoda modernizuje dávnejšiu zmluvu o štatúte ozbrojených síl, súčasne vyjadril nádej, že maďarský parlament dohodu čo najskôr ratifikuje.

Viac o téme: DohodaObranaUSAMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu