Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Andrej Danko sa v Moskve stretol so šéfom Dumy: Ruska sa nevzdá, hovoril o slniečkaroch

Andrej Danko na stretnutí s Viačeslavom Volodinom Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko na stretnutí s Viačeslavom Volodinom (Zdroj: Facebok/Andrej Danko)

MOSKVA - Priateľské i profesionálne bolo podľa slov predsedu NR SR Andreja Danka jeho stredajšie stretnutie s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom. S Volodinom sa Danko stretol celkove už po šiesty raz. Pri tejto príležitosti zdôraznil, ako rád by ho privítal v Bratislave, čo však nie je momentálne možné pre sankcie, ktoré na Volodina uvalila EÚ v súvislosti s jeho úlohou pri anexii Krymu.

"Verím, že v roku 2020 splním to, na čom sme sa dohodli v Kórei, že zástupcovia európskych parlamentov, ruského a ázijského parlamentu sa stretnú v Bratislave (na eurázijskom summite). Čakám, že tie sankcie sa skončia a Bratislava bude hostiť všetkých lídrov eurázijských parlamentov," povedal predseda NR SR médiám na brífingu po stretnutí, ktoré sa konalo v Moskve - v jednej z rokovacích miestností Dumy.

Ako obsažné zhodnotil stretnutie aj samotný Volodin, pričom uviedol, že obaja predstavitelia na ňom načrtli program ďalšej spolupráce. Predseda Dumy zdôraznil dobrý vzťah našich parlamentov, ktorý je možné ďalej prehlbovať, aby sa posilnila aj ekonomická spolupráca medzi našimi krajinami. S Dankom sa zhodol na dôležitosti otázky kybernetickej bezpečnosti, na ktorú i podľa jeho slov treba vypracovať modelovú legislatívu. Volodin priblížil, že čoskoro bude o týchto otázkach hovoriť aj s predsedami talianskeho a rakúskeho parlamentu.

Andrej Danko na stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebok/Andrej Danko)

Ku koncu rokovania podľa Danka spolu s Volodinom "otvárali veľké otázky", týkajúce sa digitálneho priestoru, kybernetickej bezpečnosti a parlamentnej spolupráce v tejto oblasti, ale aj samotnej spolupráce EÚ s Ruskom. Danko ešte pri rokovaní uviedol, že o otázke, akou je kybernetická bezpečnosť, sa bez Ruska uvažovať nedá. Uviedol tiež, že v tejto oblasti je potrebné prijatie nohých zákonov.

Danko sa pri rokovaní Volodinovi poďakoval za "česť", ktorá sa mu dostala tým, že mohol predvlani vystúpiť v Dume s prejavom. Potešene prijal aj pozvanie, aby sa 9. mája zúčastnil v Rusku na oslavách konca druhej svetovej vojny.

"Na oplátku sa veľmi teším, že nás navštívia ruskí poslanci v máji so skupinou priateľstva... Verím, že spoločne sa zúčastníme aj na oslavách týkajúcich sa SNP," uviedol na brífingu. Dodal, že do Ruska prijal pozvanie aj na jún, keď sa tam bude konať Medzinárodné parlamentné fórum.

Andrej Danko na stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebok/Andrej Danko)

Pripomenul, že s Volodinom sa ešte pracovne stretne na ďalšom eurázijskom summite v Kazachstane. Spomenul, že zajtra má pracovný obed so slovenskými podnikateľmi, ktorých by chcel vziať neskôr, zrejme v apríli alebo máji, do Ruska, kde budú rokovať s potenciálnymi odberateľmi.

Ruska sa nevzdá

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyhlásil, že Ruska sa nevzdá. Takto reagoval v stredu počas letu z Moskvy do Soči na otázku, či jeho návšteva v Rusku nepredstavuje zaťahovanie Slovenska smerom na Východ, čo sú obavy, ktoré zazneli zo strany opozície.

"Ja ruskú tému nepopustím. Veď, kde inde majú naozaj chodiť naši podnikatelia, kde inde máme hľadať odbytisko? Kde inde máme fungovať, získavať skúsenosti, ako v Rusku? Veď, preboha, je to štát, kde sa predbiehajú Nemci, Francúzi, zástupcovia Spojených štátov amerických," povedal Andrej Danko.

"Tak mne naozaj nebude k tomuto Progresívne (Slovensko) a Spolu niečo rozprávať. To, že oni sú orientovaní len slniečkarsky, je ich problém," dodal v reakcii na námietky opozície.

Výhrady k návšteve Pompea

Svoju návštevu v Ruskej federácii zároveň predseda NR SR nevníma ako odklon od politického smerovania SR, a to ani v kontexte toho, že Rusko navštívil deň po tom, ako bol v Bratislave americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Voči tomu, ako Pompeova návšteva prebehla, mal však Andrej Danko isté výhrady.

"Slovensko je štát, ktorý musí mať dobré vzťahy aj so Spojenými štátmi. Ja som trošku viac urobil pre tieto vzťahy, ako všetci tí, ktorí sa včera s pánom Pompeom tľapkali vrátane ministra zahraničných vecí, vrátane všetkých tých z Globsecu," povedal predseda NR SR.

Amerického ministra privítal aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

"Bola to naozaj nešťastne nastavená návšteva aj preto, že mi chýbal na stretnutí predsedu vlády aj minister obrany, ktorý urobil oveľa viac pre vzťahy Spojených štátov a Slovenska, ako všetci dokopy. Peter Gajdoš pre to urobil naozaj reálne viac," dodal v tejto súvislosti Andrej Danko.

Po stretnutí s Volodinom odletel Danko z Moskvy do čiernomorského letoviska Soči, kde ho popoludní čaká rokovanie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Vo večerných hodinách zavŕši Danko svoju jednodňovú návštevu v Ruskej federácii a priletí do Bratislavy.

Viac o téme: RuskoAndrej DankoViačeslav Volodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu