Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gajdoš začína plánovať modernizáciu tankov: Po roku 2025 bude štát nakupovať nové

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR bude postupne modernizovať tanky, ktorými v súčasnosti disponujú Ozbrojené sily SR. Potvrdil to minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý však nespresnil dátum, kedy by mal rezort začať s modernizáciou.

Odvoláva sa na Dlhodobý plán rozvoja obrany. Podľa ministra v budúcnosti rezort nakúpi aj nové tanky, ktoré budú súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády. Bude mať sedem práporov, z toho jeden práve tankový. Brigáda má byť pripravená do konca roka 2030 na základe požiadavky Severoatlantickej aliancie (NATO). Projekt nákupu tankov by mal odštartovať podľa ministra v priebehu rokov 2024, respektíve 2025 s realizáciou obstarania po roku 2026.

“Staré tanky, ktoré máme, zmodernizujeme,“ potvrdil minister. Doplnil, že v rámci modernizácie tankov pribudnú najmä pozorovacie prístroje tak, aby tanky mohli plniť úlohy ťažkej mechanizovanej brigády. Úplne nové tanky by mali pribudnúť vojakom po roku 2025. S obstaraním tankov podľa ministra počíta aj Dlhodobý plán rozvoja Ozbrojených síl SR. Dovtedy však budú na Slovensku minimálne dvoje riadne parlamentné voľby a nie je jasné, či v tomto trende bude nová vládna garnitúra pokračovať.

Viac o téme: Ministerstvo obranyTankySNSPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu