Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pellegrini s ministrom obrany diskutovali o zmluvách k stíhačkám F-16

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nemá vo všeobecnosti problém s obstaraním lietadiel F-16 Ministerstvom obrany SR. Uviedla to hovorkyňa Úradu vlády SR Patrícia Macíková, ktorá doplnila, že Pellegrini vytýkal rezortu obrany to, že pri podpise technických zmlúv, respektíve ich návrhov, postupovali kompetentní mimo uznesenia vlády a bez súhlasu Ministerstva financií SR.

Práve rezort financií má posúdiť celý kontrakt za takmer 1,6 miliardy eur a definitívne rozhodnúť. Pellegrini sa už na túto tému s ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS) rozprával, zrejme ešte počas stredajšieho rokovania vlády SR. "Premiér nijako nespochybnil samotný nákup stíhačiek, rezortu obrany vyčítal nesprávny postup pri podpise zmlúv, nakoľko rezort obrany nepostupoval v zmysle uznesenia vlády a nedisponoval súhlasom rezortu financií," uviedla Macíková.

Ministerstvo obrany SR ešte 30. novembra informovalo, že v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie podpísalo príslušné technické zmluvné dokumenty, potrebné k obmene stíhacích lietadiel. Následne reagoval Pellegrini, ktorý odkázal, že zmluvy sú neplatné, pretože rezort obrany potrebuje súhlas rezortu financií. Doplnil tiež, že bude s ministrom Petrom Gajdošom (SNS) o tejto téme hovoriť. Zaujímavosťou je, že v sobotu Ministerstvo obrany SR poopravilo svoje piatkové stanovisko, podľa ktorého neboli podpísané technické zmluvy, ale iba drafty, teda návrhy.

Pre túto situáciu čelil minister Gajdoš kritike opozície, ktorá navyše vyzývala premiéra Pellegriniho, aby zvážil Gajdošove odvolanie z postu. Na 14 supersonických lietadiel F-16 Block70/72 vyčlenila vláda ešte v júli 1,589 miliardy eur. V čiastke je započítaná aj logistická podpora a výcvik pilotov. Neznáma je v súčasnosti dĺžka kontraktu na servis stíhačiek. Pôvodne sa hovorilo o dvoch rokoch od momentu dodania. Lietadlá F-16 majú byť Slovensku dodané do konca roka 2023.

 

 

Viac o téme: StíhačkyPeter PellegriniF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu