Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Liberáli chcú odvolať Danka, dali mu ultimátum: Líder SNS nebude Sulíkovu posadnutosť komentovať

Richard Sulík a Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík a Andrej Danko (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko má do piatka 2. novembra čas, aby zverejnil svoju rigoróznu prácu, vďaka ktorej získal v roku 2000 titul JUDr., a očistil tak svoje meno. Andrej Danko nebude Sulíkovu posadnutosť komentovať

Ak to v tomto termíne neurobí, na pôde NR SR bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) s tým, že potrebné podpisy na iniciovanie schôdze sú už zozbierané. Pridali ich aj poslanci OĽaNO, Sme rodina a nezaradení okolo Miroslava Beblavého a Martina Poliačika.

Danko nebude Sulíkovu posadnutosť komentovať

Líder SNS Andrej Danko nebude komentovať Sulíkovu posadnutosť. „Richard Sulík je človek, ktorý v súkromnom a aj profesionálnom živote niekoľkokrát prekročil hranice slušnosti a odbornosti. Jeho posadnutosť mnou a aj Slovenskou národnou stranou nebudem komentovať,“ povedal Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Existujú dva dôvody na jeho odvolanie. Jednak sú to pochybnosti okolo jeho rigoróznej práce, a zároveň sú to jeho proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenska. Zároveň sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácii moci. To je neprípustné," povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podozrenie, že na titul nemá nárok

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka sú vážne podozrenia, že Danko používa titul JUDr., aj keď naň nemá nárok. "Už niekoľko týždňov nepredložil svoju prácu a nevie dôveryhodne vysvetliť, prečo ju obhajoval v Banskej Bystrici, keď študoval v Bratislave. Toto je vážny problém. Slovensko je členom EÚ, sme súčasťou civilizovaného sveta, kde hochštapleri nemajú vo vysokej politike čo robiť. Nemá čo robiť na čele NR SR," myslí si Sulík.

Tlačovka SaS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zároveň aj on považuje hlásenie sa Danka k centralizácii moci za nebezpečné. "Má v sebe gény diktátora a zakrýva to čoraz menej. Keď mu to nevedia vysvetliť koaliční partneri, musí to urobiť opozícia," dodal Sulík.

Andrej Danko na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) vyštudoval a získal titul Mgr., doktorský titul získal na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Svoju rigoróznu prácu sprístupnil len okruhu oprávnených osôb. Podľa medializovaných informácií vznikli práce s rovnakým názvom a témou. Jedna z nich v roku 1999, teda o rok skôr, na pôde Právnickej fakulty UK v Bratislave. Vedenie UMB vyzvalo Danka na zverejnenie jeho rigoróznej práce, ten odkázal, že dokument nie je utajený a kompetentní majú k nemu prístup.

Viac o téme: Richard SulíkSNSAndrej DankoSloboda a SolidaritaLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu