Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kauza zmiznutej rigoróznej práce: Univerzita podnikne kroky, nečakané rozhodnutie Danka

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Rigoróznu prácu Andreja Danka naďalej obklopuje aura mysterióznosti. Šéf SNS ju chce nechať zakonzervovanú, Univerzita Komenského oznámila, že podnikne kroky.

Po včerajšom priznaní dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduarda Burdu, že z jej archívu zmizla práca s rovnakým názvom a počtom strán z roku 1999, ako má tá Dankova z roku 2000, dnes prišla z univerzity ďalšia správa.

Ako informovala UK, má k dispozícii spis z rigorózneho konania a oponentský posudok k práci z roku 1999. Dodáva, že včera predmetný spis vrátane oponentského posudku zaistili, urobili niekoľko kópií a originál vložili do notárskej úschovy. 

„Pretože obsah oponentského posudku v spojitosti s menom autora/ky (verejne dohľadateľným v informačnom systéme UK) možno ho chápať ako osobný údaj. UK momentálne vykonáva kroky na to, aby od autora/ky získala súhlas s jeho zverejnením, resp. preveruje možnosti legálneho zverejnenia aj bez takéhoto súhlasu," uzavrela univerzita.

Danko chce, aby jeho prácu zakonzervovali

Vedenie UMB už Danka vyzvalo na zverejnenie jeho rigoróznej práce, ten ale odkázal, že dokument nie je utajený a kompetentní majú k nemu prístup. Podobné slová prostredníctvom svojho hovorcu povedal aj včera.

„Existuje tu isté podozrenie, že s jeho prácou môže byť alebo mohlo byť manipulované, a preto chce, aby bola momentálne táto jeho práca zakonzervovaná,“ vyjadril sa pre TV Markíza Tomáš Kostelník. Nazerať by tak do nej mohli iba „zodpovedné osoby"

Rošády s utajovaním

Kauza sa do pozornosti dostala minulý mesiac. V životopise si predseda NR SR uvádza iba štúdium na Univerzite Komenského, kde ukončil magisterské štúdium, neskôr ale vyšlo najavo, že titul JUDr. získal na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Svoju záverečnú prácu odmietol zverejniť.

Dankovi umožnil utajiť rigoróznu prácu pred verejnosťou dekan Právnickej fakulty UMB Michal Turošík, ktorý s ním 21. septembra uzavrel licenčnú zmluvu. Urobil to hneď v ten deň, ako od Danka dostal písomnú žiadosť o jej utajenie.

Viac o téme: Andrej DankoRigorózna práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu