Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri hackerskom útoku na ministerstvo zahraničných vecí podľa premiéra neunikli tajné informácie

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Útočníci, ktorí sú za kybernetickým útokom na ministerstvo zahraničných vecí, sa nedostali k utajovaným skutočnostiam. Na Hodine otázok v Národnej rade (NR) SR to povedal vicepremiér a minister financií Peter Kažimír, ktorý odpovedal za premiéra Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

"Citlivé informácie sú prenášané lepšie chránenými kanálmi. Informačné systémy ministerstva zahraničných vecí neboli znefunkčnené," doplnil s tým, že sa preveruje, aké informácie mohli útočníci získať. 

Zároveň sa podľa vicepremiéra zavádza séria bezpečnostných opatrení na zabránenie podobným aktivitám. "Budovanie infraštruktúry v oblasti kybernetickej bezpečnosti bude jedna z priorít výdavkov vlády, pretože ide o oblasť, ktorú nesmieme podceniť," zdôraznil. Podobné útoky sú podľa jeho slov problémom, ktorý sa objavuje takmer denne. "Preto je potrebné, aby boli všetci pripravení, a ochrana musí fungovať na vysokej úrovni," podotkol.

Pripomenul, že terčom rozsiahleho kybernetického útoku sa stalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Po Nemecku, Českej republike a Veľkej Británii sme sa stali ďalším cieľom sofistikovanej kybernetickej špionáže," uviedol. Útok odhalilo Vojenské spravodajstvo. "Zaznamenalo neštandardné správanie sa počítačov a po hĺbkovej analýze potvrdilo, že išlo o sofistikovaný škodlivý kód, ktorý umožnil útočníkom filtráciu dát zvnútra organizácie na útočníkove servery v zahraničí," priblížil.

Zatiaľ podľa premiérovej odpovede nie je možné špecifikovať, kto za útokom stojí. "Identita útočníkov a predmet ich záujmu sú predmetom vyšetrovania a dokumentovania," doplnil za premiéra Kažimír. Otázku položil poslanec SaS Martin Klus. Chcel vedieť, či došlo k úniku informácií a informácií podliehajúcich utajeniu, a zároveň, či bola ohrozená bezpečnosť Slovenskej republiky.​

Útok nemusel pochádzať z Ruska

Otázka kybernetických útokov bola jednou z tém rokovania lídrov Európskej únie na summite v Bruseli. Holandský premiér Mark Rutte informoval o útoku ruskej vojenskej služby (GRU) na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Slovensko bolo tiež napadnuté, na ministerstvo zahraničných vecí zaútočili hackeri zo zahraničia.

„Holanďan označil ako pôvodcu útoku Rusko. Útok, ktorý bol prevedený na slovenské ministerstvo zahraničných vecí, má pravdepodobne pôvod ešte aj niekde inde,“ povedal slovenský premiér Peter Pellegrini s tým, že by chcel vyvrátiť, že za útokom jednoznačne stál Kremeľ, vyšetrovanie ešte bude pokračovať a útočník môže pochádzať aj z inej krajiny, preto by nerád robil skratky. „V rámci Slovenska by som nerád urobil skratky a označil za útočníka Rusko, to by momentálne na základe zistení, ktoré máme, nebola pravda,“ povedal Pellegrini. Okrem toho boli témou dnešného summitu migrácia, ale aj návrh budúceho viacročného rozpočtu EÚ.

Lídri Európskej únie dnes schválili mechanizmus, ktorý umožní sankcionovať krajiny alebo entity, ktoré v kybernetickom priestore zaútočia na členský štát EÚ. Urobili tak preto, aby nemuseli po každom útoku konať ad hoc, Únia doteraz takýto jednotný mechanizmus doteraz nemala. O tom, ako reštrikcie budú vyzerať, sa ešte len bude rokovať. Krajiny zároveň prijali záväzok vynakladať prostriedky na to, aby sa dokázali brániť a reagovať na tieto hrozby.

Systém sankčných postihov sa bude len hľadať, časový plán však ešte nie je, návrh by podľa Pellegriniho mohol byť pripravený na decembrový summit. Podľa šéfa slovenskej vlády je však dôležité sa týmto zaoberať, najmä v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu (máj 2019). "Je nesmierne dôležité chrániť demokratický proces a brániť sa proti dezinformačným kampaniam," dodal Pellegrini.

Viac o téme: Peter KažimírPeter PellegriniKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu