Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Slovensko sa stalo terčom útoku hackerov zo zahraničia

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stalo terčom rozsiahleho kybernetického útoku. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to novinárom oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že zatiaľ nemožno špecifikovať, kto za útokom stojí.

"Tento útok odhalilo Vojenské spravodajstvo (VS) v dôsledku neštandardného správania sa počítačov. Po ich hĺbkovej analýze potvrdili, že nejde o bežnú infekciu, ale o sofistikovaný škodlivý kód, ktorý umožňuje útočníkom filtráciu dát zvnútra organizácie na útočníkove servery v zahraničí," povedal Pellegrini.

Podľa jeho slov otázka identity útočníkov a predmetu ich záujmu je v súčasnosti predmetom a hlavným cieľom prebiehajúceho dokumentovania. "Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, som uložil riaditeľovi VS, aby prešetril aktuálny stav zabezpečenia celej vládnej siete," ozrejmil.

Peter Pellegrini, útok hackerov

Predseda vlády ocenil pripravenosť VS. "Tento útok bol aktivovaný zo zahraničia, ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu. Pre ďalšiu obranu je nevyhnutné, aby sme začali kooperovať s tímami, ktoré prešetrujú podobné útoky v okolitých krajinách. Preto sme sa to rozhodli medializovať a oznámiť, že SR takéto veci vie odhaliť a prijímať protiopatrenia," deklaroval Pellegrini s tým, že bude žiadať členov vlády, aby podporili ďalšie masívne investície do kybernetickej bezpečnosti.

Na otázku, či došlo k úniku nejakých tajných informácii, jasne neodpovedal. "Nedošlo, chvalabohu, k znefunkčneniu celého systému ministerstva. Preveruje sa, čo všetko mohli útočníci na rezorte vidieť. Ale opatrenia sa prijímali priebežne tak, aby neboli Slovenskej republike spôsobené škody," uzavrel.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) potvrdil, že útočníci sa nedostali k utajovaným skutočnostiam. "Citlivé informácie komunikujeme po iných kanáloch, ktoré sú dobre strážené," uistil.

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) vyhlásil, že kyberútoky sú problém, s ktorými žijeme opakovane a takmer na dennej báze. "Ataky prichádzajú v pravidelných intervaloch a takmer nikdy sa o nich nič nevie, lebo zasiahnu jednotky, ktoré sú na to pripravené. Ministerstvo zahraničných vecí má špecifickú štruktúru, má sieť zastupiteľských úradov po celom svete," povedal Raši s tým, že nielen Slovensko, ale všetky štáty a inštitúcie sveta sú v permanentnom ohrození a ide o to, aby sa novým hrozbám predchádzalo a dalo sa na ne reagovať. "Práve kvôli tomu, že ataky sa opakujú, robíme preventívne skúšky bezpečnosti jednotlivých ochranných systémov, aby sa bezpečnosť zvyšovala. Ale nikto na svete nikdy nebude pripravený na to, aby odolal všetkým útokom," uzavrel.

Viac o téme: Hackeriútok Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu