Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ostrá debata Galka s Blanárom: Kočner kavíčkoval so Sulíkom, nie s nami

Ľubomír Galko a Juraj Blanár debatovali na RTVS Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Galko a Juraj Blanár debatovali na RTVS (Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Pokiaľ ide o vraždu novinára Jána Kuciaka a udalosti s ňou spojené, opozícia to využíva na šírenie nenávisti a nectí prezumpciu neviny. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to uviedol podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Podľa neho bola vražda "brutálne zneužitá proti tejto vláde".

„Bola tu snaha o zosadenie tejto vlády, to treba úplne jasne povedať,“ zdôraznil. Vládna strana Smer podľa Blanára naopak čakala až na predbežné výsledky vyšetrovania, ktoré prezentoval generálny prokurátor, aby k celej veci poskytla stanovisko. Prezentované závery podľa Blanára dokazujú, že verzia, že by vraždu spáchala mafia prepojená s úradom vlády je nateraz vylúčená.

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Za všetko je zodpovedná vláda

Podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka (SaS) je však vládna strana zodpovedná za všetko, čo sa stalo. Zavraždený Kuciak podľa neho totiž v prevažnej miere odkrýval organizovaný zločin prepojený so stranou Smer.

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Predseda strany Robert Fico podľa Galka snažil odpútať od tejto skutočnosti pozornosť a zneužil posun vo vyšetrovaní prípadu, aby útočil na všetkých naokolo. „Útočí na opozíciu, útočí na médiá, útočí na europoslancov, útočí dokonca na ľudí, ktorí išli na námestia a ktorí ho vyhodili z kresla predsedu vlády,“ povedal Galko, s tým, že predseda Smeru nechal Slovensko za posledných 12 rokov prerásť do kriminálnych štruktúr. Galka Blanár musel napomenúť, aby sa upokojil. 

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Reč prišla aj na Kočnera

Galko tiež skonštatoval, že podnikateľ Marián Kočner, ktorý je momentálne vo väzbe je „pupočnou šnúrou prerastený so stranou Smer“. „Keby nebolo dnes poctivých a odvážnych opozičných politikov a novinárov, tak dodnes behá po slobode,“ vyhlásil. Blanár reagoval, že podnikateľ mal všetky veci "na rováši" za vlády v ktorej pôsobila SaS.  

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Galko vyjadril presvedčenie, že Fico patrí k organizovanému zločinu, o čom podľa neho svedčí, že pri vzniku strany zohnal peniaze "vlastnou hlavou" od oligarchov. Pripomenul, že Kuciak písal o talianskej mafii na úrade vlády, rozkrádaní eurofondov a agrodotácií. „Z posledných 50 článkov napísal viac ako polovicu o Marianovi Kočnerovi, ktorý sa tu posledných desať rokov beztrestne potuluje za výdatného krytia strany Smer,“ tvrdí poslanec SaS.

Blanár oponoval poukázaním na prepojenie predsedu SaS Richarda Sulíka s Kočnerom. „Spomeňme si, kto raňajkoval a kávičkoval s pánom Kočnerom, nielen ako predseda strany SaS, ale ako druhý ústavný činiteľ a rozprával sa o generálnom prokurátorovi?“ spýtal sa.

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Pokiaľ ide o kauzu únosu vietnamského funkcionára, podľa Blanára zlyhala najskôr nemecká strana. Rovnako ako prípad vraždy aj tento prípad podľa neho zneužíva opozícia na aby škandalizovala a vytvárala napätie v spoločnosti. „Ak sa potvrdí, že sme boli zneužití, tak vyvodíme jasné dôsledky,“ povedal.

Podľa Galka opozícia v tejto kauze už nevidí ministerku vnútra Denisu Sakovú ako partnera. „Je v ťažkom konflikte záujmov, je jednou z podozrivých,“ zdôraznil s tým, že Saková sa celú záležitosť dlho snažila zatajovať. Podľa Galka by preto bolo v najlepšom záujme ministerky, aby svoju pozíciu opustila.

Viac o téme: Smer-SDSaSĽubomír GalkoJuraj BlanárVražda Jána Kuciaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu