Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Na protestnom zhromaždení SAV skandovali, aby ministerka školstva odstúpila: Reakcia Lubyovej

Protestujúci vedci Zobraziť galériu (6)
Protestujúci vedci (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Viac ako 500 pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV) a priaznivcov vedy na protestnom zhromaždení pred budovou Národnej rady SR v Bratislave skandovalo, aby ministerka školstva Martina Lubyová odstúpila zo svojej funkcie. Vedci SAV sú znepokojení stavom, do ktorého sa akadémia dostala.

"My síce máme pravdu, ale poslanci majú moc," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík a vyzval, aby aspoň jedna zo strán vládnej koalície nehlasovala za likvidáciu akadémie. "Páni poslanci, do veľkej miery ste boli zmanipulovaní," doplnil Šajgalík. Protest má podľa organizátorov z iniciatívy Veda chce žiť! upozorniť na hlasovanie parlamentu o novele zákona o SAV, ktoré má byť ešte dnes.

Protestujúci vedci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Schválenie novely by znamenalo pre akadémiu straty finančné aj reputačné, zničí všetko, čo akadémia vykonala za posledné tri mesiace a vráti nás do bodu nula. Požadujeme, aby novelu, ktorú nikto so SAV neprerokoval, aby dnes poslanci odmietli a SAV sa mohla vrátiť k svojej práci," povedal Šajgalík.

Protestujúci vedci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Prvé protestné zhromaždenia boli 3. augusta v Bratislave a v Košiciach, ďalšie bolo na bratislavskom Námestí slobody 14. augusta. Predseda SAV Pavol Šajgalík vtedy povedal, že cieľom protestu je vysvetliť širokej verejnosti ich situáciu a žiadajú vládu SR o pomoc pri transformácii na verejnú výskumnú inštitúciu. Na podporu dnešného bratislavského protestu zorganizovali zhromaždenie aj spolupracovníci v Košiciach.

Protestujúci vedci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Pätica vedcov Vladimír Bužek, Peter Moczo, Michal Novák, Martin Venhart a Jozef Vozár skonštatovala, že súčasný stav akadémie je dôsledkom politického tlaku a procesov, ktoré nemajú nič spoločné so snahou pomôcť vede. "Dospeli sme k názoru, že ministerstvo od začiatku sleduje ciele, ktoré nemajú nič spoločné s pôvodnými zámermi zákona pomôcť slovenskej vede. Vyzývame poslancov NR SR, aby nepodporili novelu zákona, ktorá zmarí prebiehajúcu transformáciu SAV a nenávratne poškodí záujmy Slovenskej republiky. Vyzývame ministerstvo školstva, aby okamžite zastavilo ďalšie nepriateľské kroky voči SAV a zdržalo sa ďalších klamlivých informácií, ktoré verejnosti podáva. Ministerka školstva stratila našu dôveru, nereprezentuje záujmy slovenskej vedy a preto ju vyzývame, aby odstúpila zo svojej funkcie," vysvetlili vedci.

Protestujúci vedci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

V prípade schválenia novely zákona o SAV a prelomenia veta prezidenta poslancami NR SR sa podľa právnika SAV Radovana Palu akadémia zlikviduje. "Ktokoľvek, kto bude hlasovať za, hlasuje za diskontinuitu SAV. Aby akadémia splnila to, čo hovorí novela zákona, bude musieť zrušiť ústavy a potom vytvoriť nové verejné výskumné inštitúcie. Celá situácia by sa nemala riešiť politicky, ale právne. Namiesto novely, ktorá prináša viac otáznikov ako odpovedí, by bolo lepšie prijať inú novelu v čo najkrajšom čase, aby vedela odstrániť rozličné právne názory," povedal právnik.

Protestujúci vedci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Po rozhodnutí o novele zákona parlamentom sa ministerka školstva Martina Lubyová dohodne na pracovnom stretnutí so zástupcami SAV. "Teraz, keď je registrácia pozastavená, je potrebné, aby novela navodila právny stav, v ktorom by SAV pokračovala ako príspevkovo-rozpočtová organizácia. SAV nevnikla ako verejná výskumná inštitúcia, takže sa z tejto podoby nemusí vracať. Dôležité je, aby novelou získala istotu a stabilitu," povedala Lubyová. Podľa nej novela reaguje na to, že si akadémia vied nesplnila svoje povinnosti pri transformácii na verejnú výskumnú inštitúciu.

Ministerku školstva mrzí, že ju osobnosti vedy vyzývajú k odstúpeniu

Ministerku školstva Martinu Lubyovú veľmi mrzí, že práve osobnosti vedy, akými sú Martin Venhart a Vladimír Bužek, ktorí s ňou spolupracovali a ministerstvo ich všemožne podporuje, sú tí, ktorí bez predošlého kontaktu a informácií okamžite vyzývajú k odstúpeniu. Lubyová tak reagovala na vyhlásenie pätice vedcov Vladimíra Bužeka, Petra Mocza, Michala Nováka, Martina Venharta a Jozefa Vozára a na dnešné protestné zhromaždenie k situácii v Slovenskej akadémii vied (SAV), na ktorom protestujúci skandovali, aby odstúpila z postu ministerky školstva. "Ministerstvo školstva je rovnako ako vedci znepokojené stavom, do ktorého sa dostala SAV. Rovnako súhlasíme, že tento stav je dôsledkom politického tlaku a procesov, ktoré nemajú nič spoločné so snahou pomôcť našej vede. Iniciátorom tohto stavu je však SAV, ktorá nezvládla proces transformácie a tak takmer 3 500 zamestnancov už tretí mesiac udržuje v neistote," tvrdí rezort školstva.

Ministerstvo školstva uvádza, že v upozornení Generálnej prokuratúry SR, ktoré bolo doručené 7. septembra, sa konštatuje, že: „Ministerstvo preto doposiaľ neuskutočnilo zápis navrhovaných údajov do registra, a to z dôvodu nedodržania zákonom stanovených postupov a termínov zo strany zriaďovateľa, teda SAV. Jednoznačne to potvrdzuje pozíciu rezortu školstva, že nemohlo konať inak. Ministerstvo školstva je viazané zákonom," vysvetlilo ministerstvo.

Podľa rezortu školstva tvrdenia, že ministerka nereprezentuje záujmy slovenskej vedy, sú snahou o politizáciu situácie. Za rok pôsobenia vo funkcii ministerky školstva sa Martine Lubyovej podarilo v oblasti vedy napríklad výrazne skvalitniť prístup k hodnoteniu vedy a výskumu zavedením analýz a ukazovateľov v oblasti hodnotenia kvality výskumu a vývoja, zahrnúť oblasť vedy a výskumu do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, čím výrazne prispela k skvalitneniu vysokoškolského vzdelávania a prepojenia s vedou či vytvoriť excelentné prostredie pre rozvoj kvantových technológií a ich prepojenia a sieťovania s významnými centrami výskumu s koncepciou rozvoja na obdobie 2018-2023. "Okrem iného sa jej podarilo, aby sa aj vedeckí pracovníci preradili do vyšších platových tabuliek a mohli byť zahrnutí do zvyšovania miezd k 1. januáru 2019 o 10 percent a 1. januáru 2020 o ďalších 10 percent," uzavrelo ministerstvo.

Viac o téme: ProtestVedciSAVMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu