Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prístup k hydrologickým informáciám by mal byť podľa SaS bezplatný

Anna Zemanová
Anna Zemanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prístup k hydrologickým informáciám Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ako príspevkovej organizácie Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky by mal byť bezplatný. Myslia si to opoziční poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová a Radoslav Pavelka, ktorý na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o štátnej hydrologickej službe a štátnej meteorologickej službe.

"V súčasnosti sa zverejňujú len vybrané dáta. Dá sa to prirovnať tomu, ako keby pri predpovedi počasia sa zverejňovali napríklad teplota zdarma, tlak za poplatok. Obdobne si to predstavte pri povodniach a údajoch o stave hladiny našich tokov pri povodniach, kde od 1. mája 2017 zverejňuje SHMÚ na svojich webových stránkach pre verejnosť predpovede vodných stavov pokrývajúce nasledujúcich 48 hodín," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Poslanci pripomínajú, že služby SHMÚ majú využitie v rôznych oblastiach života a priamo sa dotýkajú každodenného života obyvateľov. "Informácie sú potrebné pre ochranu životného prostredia a obyvateľstva, dávajú relevantné podklady pri budovaní investičných celkov. Údaje sú nevyhnutné pre rozhodovanie štátnej správy a samosprávy na predchádzanie škodám na životoch a majetku občanov, využívajú sa pri rozhodovaní o prijímaní preventívnych opatrení na zabránenie vzniku škôd," uviedli s tým, že je nevyhnutné poskytnúť dáta získané z verejných zdrojov odbornej aj širokej verejnosti, a to bezodplatne.

Slovenský hydrometeorologický ústav je príspevková organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá je príjmami a výdavkami napojená na štátny rozpočet prostredníctvom rozpočtovej kapitoly MŽP SR, pripomínajú liberáli. Poskytuje klimatické a meteorologické informácie, ako aj informácie o kvalite ovzdušia, stave a režime vôd. Ďalej poskytuje poveternostné informácie, vrátane tých, ktoré sú potrebné na zabezpečenie leteckej prevádzky na území a nad územím Slovenskej republiky a pre predpoveď počasia a zabezpečuje predpoveď vodných stavov a prietokov. SHMÚ svoju činnosť vykonáva na základe systematického získavania, zberu a spracovania údajov v pozorovacích sieťach a v spolupráci s relevantnými domácimi, medzinárodnými a zahraničnými organizáciami a inštitúciami.

Základným prostriedkom na získavanie údajov o kvantitatívnych a kvalitatívnych parametroch ovzdušia a vôd sú pozorovacie objekty štátnej hydrologickej a štátnej meteorologickej siete, ktorých na Slovensku je 4 190. "SHMÚ je každoročne subvencovaná nemalými prostriedkami z verejných zdrojov na základe kontraktu s ministerstvom životného prostredia. V roku 2017 bol transfer vo výške 10 311 530,71 eur. Okrem finančných prostriedkov rozpísaných zriaďovateľom SHMÚ zabezpečoval plnenie úloh z vlastných zdrojov. Patria sem predovšetkým príjmy z predaja služieb v rámci zmluvných vzťahov a z prenájmu majetku," uviedli poslanci s tým, že za rok 2017 dosiahol príjem z vlastných zdrojov 5 808 613,80 eur.

Viac o téme: SaSSHMÚAnna ZemanováRadoslav Pavelka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu