Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý prieskum po kauze únosu Vietnamca: Smer stále vedie, koalíciu by však nezostavili

Strana Smer je stále na prvom mieste Zobraziť galériu (2)
Strana Smer je stále na prvom mieste (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Zdá sa, že preferencie Smeru neovplyvnila ani ďalšia kauza. Strana skončila v prieskume Focusu na prvom mieste s vyše 20-imi percentami. Na druhom mieste je strana SaS, hneď za ňou strana ĽSNS Mariana Kotlebu a na treťom mieste skončila prekvapivo strana Sme rodina.

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom augusta, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 20,7 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadila SaS so ziskom 12,2 percenta a tretia by skončila ĽSNS, ktorej by dalo hlas 10,1 percenta opýtaných. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1007 respondentov uskutočnila agentúra Focus v dňoch 2. - 9. augusta.

Kotleba na treťom mieste

Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu osem strán. Tesne za kotlebovcami by so ziskom desať percent a zhodným množstvom stoličiek skončilo hnutie Sme rodina - Boris Kollár. Nasleduje SNS s 9,4 percentami hlasov a 17 kreslami. Šieste by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré by so ziskom 8,7 percenta obsadilo 15 kresiel. O dve kreslá menej by získalo KDH s 7,1 percentami. Do parlamentu by sa dostal aj Most-Híd s 5,7 percentami a desiatimi kreslami.

Prvý prieskum po kauze
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Focus)

Pred bránami parlamentu by zostalo Progresívne Slovensko, ktoré by podľa prieskumu volilo 4,2 percenta opýtaných. O niečo menej, 4,1 percenta respondentov, by volilo SMK-MPK a 3,3 percenta opýtaných by dalo svoj hlas strane Spolu - Občianska demokracia. Nad hranicou jedného percenta podpory by bolo aj SZS s 1,6 percentami a KSS s 1,3 percentami. Ostatné strany by nezískali ani percento hlasov.

Súčasnej vládnej koalícii by chýbali kreslá

Súčasná vládna koalícia by podľa prieskumu získala 64 kresiel. Oproti júnovým výsledkom rovnakej agentúry si najviac pohoršilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré stratilo 1,3 percenta. Jedno percento stratila v prieskume aj strana Smer-SD. O takmer dve percentá si naopak polepšilo hnutie Sme rodina - Boris Kollár.

Agentúra pri prieskume postupovala tak, že respondentom predložila zoznam s názvami politických strán, hnutí a ich skratkami, kde si mohli vybrať aj možnosť "iná strana". Ľudí sa pýtali, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 13,6 percenta opýtaných, nevedelo odpovedať 17,9 percenta a ostatných 68,5 percenta respondentov rozdelilo stranám spomínané preferencie.

Viac o téme: PrieskumSmerFocusĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu