Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gajdoš rokoval s viceadmirálom Kilrainom o operáciách a plnení záväzkov

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Júlový summit NATO, plnenie záväzkov, príspevky Slovenska do operácií medzinárodného krízového manažmentu. To sú témy, o ktorých hovoril minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a veliteľom Veliteľstva špeciálnych operácií NATO viceadmirálom Colinom J. Kilrainom. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

"Na summite NATO naša delegácia deklarovala jednak navýšenie počtu vojakov v Afganistane v rámci platného mandátu, ale aj pokračovanie plnenia úloh v Lotyšsku. Rovnako sme pripravení zapojiť sa do novej výcvikovej misie NATO v Iraku, pretože jednoznačne platí, že sa chceme aktívne podieľať na zlepšení bezpečnostnej situácie," uviedol Gajdoš. 

Viceadmirál Kilrain ocenil pripravenosť príslušníkov špeciálnych síl zo Slovenska, ktorí pôsobia v operácii Resolute Support v Afganistane, ale aj na veliteľstve v Monse. Minister ho informoval aj o modernizačných projektoch, ktoré vyplývajú z Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030.

Gajdoš pripomenul, že Slovensko v súčasnosti disponuje už dvoma dopravnými lietadlami Spartan a štyrmi viacúčelovými vojenskými vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk. Zároveň pripomenul, že vláda SR schválila návrh na obstaranie 14 kusov stíhacích lietadiel F-16, ako aj obmenu rádiolokačnej techniky stredného, malého a blízkeho dosahu. A rovnako tak pokračuje modernizačný proces v súvislosti s bojovými vozidlami 8x8 a 4x4.

Viac o téme: SummitNATOPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu