Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé reakcie poslancov na stíhačky: Koalícia problém nevidí, opozícia o Dankovom splnenom sne

Čo hovoria poslanci na rozhodnutie vlády? Zobraziť galériu (15)
Čo hovoria poslanci na rozhodnutie vlády? (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nakoniec to stihli ešte pred letnými prázdninami. Vláda v stredu po svojom rokovaní rozhodla, že v súboji stíhačiek Gripen a F-16 sa prikloníme k americkým strojom.

Najväčší nákup v histórii armády nezostal bez odozvy - zatiaľ čo koaliční poslanci v ňom a v tom, že členovia vlády mali na prečítanie analýzy ministerstva obrany iba niekoľko hodín, problém nevideli, opozícia má opačný názor.

Igor Matovič (OĽaNO)

Igor Matovič
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Danko si splnil ďalší detský sen. Kúpil si zbytočné drahé hračky a účet zaplatia ľudia, ktorí sa cez svoje dane naň nedobrovoľne zložia. V prípade zlodejskej DNA Slovenskej národnej straky sa treba len pýtať, kto a koľko za toto škandalózne rozhodnutie dostane na účet.

Alojz Baránik (SaS)

Prvé reakcie poslancov na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

I keď v otázkach obrany nie som odborník, môžem potvrdiť, že je z hľadiska medzinárodných štandardov transparentnosti neprijateľné, aby takýto nákup za takú obrovskú sumu bol utajovaný do poslednej chvíle. Z toho potom plynie aj až smutno-smiešna situácia, že členovia vlády potvrdia, že nevedia, o čom hlasujú. Vzhľadom na bezbrehé korupčné prostredie na Slovensku takéto netransparentné postupy vyvolávajú otázniky o tom, či ich skutočným dôvodom nie je korupcia.

Peter Šuca (Smer-SD)

Peter Šuca
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Na nákupe amerických stíhačiek F-16 nevidím nič zlé ani podozrivé. Keď sa vláda SR rozhodla pre F-16, tak to bude najlepšie riešenie pre Slovenskú republiku a pre ozbrojené sily. Pevne verím, že rozhodnutie padlo po dôkladnom preskúmaní ponúk s akcentom na najvýhodnejšie ekonomické riešenie pre SR.

Eduard Heger (OĽaNO)

Prvé reakcie poslancov na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Nákup stíhačiek v podaní nominantov SNS je nástenkovým tendrom tejto vlády. Historický nákup, ktorý ovplyvní fungovanie ozbrojených síl na najbližších 30 rokov mal byť výkladnou skriňou transparentnosti. Nestalo sa tak. Namiesto toho tu máme utajovaný, netransparentný nákup stíhačiek za 1,58 miliardy eur. O misiách, v ktorých má Slovensko nasadiť bojové lietadlá, strategické dokumenty Ozbrojených síl ani NATO nehovoria. Naše záväzky a požiadavky voči kolektívnej obrane aliancie hovoria, že sa máme sústrediť na vyzbrojenie a vycvičenie mechanizovanej brigády a na ochranu vzdušného priestoru. Tú však vieme zabezpečiť aj inak. Sám premiér priznal, že kým stíhačky dostaneme, vzdušnú ochranu si zaplatíme u iných spojencov.

Kvalitná a uspokojujúca verejná a odborná diskusia na tému nákupu nadzvukových lietadiel zatiaľ nemohla prebehnúť, keďže kľúčové dokumenty a analýzy uzreli svetlo sveta len 12 hodín pred rozhodovaním vlády. A navyše, väčšina týchto dokumentov je utajovaná. Je to úplne opačne ako v susedných Čechách, kde prebiehala odborná a hlavne verejná diskusia viac ako rok.

Martin Klus (SaS)

Martin Klus
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Rozhodnutie, kedy a aký typ stíhacích lietadiel Slovensko kúpi, sa netýka len tejto vlády, ale aj budúcich vlád a nasledujúcich generácií. Navyše, ide o obrovskú dvojmiliardovú investíciu. Preto je zarážajúce a neakceptovateľné, aký prístup v tejto súvislosti zvolilo ministerstvo obrany. Nielenže neprebehla adekvátna odborná diskusia, ale ministerstvo sa ani len nepokúsilo o širší politický konsenzus. Takýto postup je krajne neseriózny a opäť raz prináša do fungovania rezortu obrany, ale aj celej vlády a vládnej koalície tieň podozrení z netransparentnosti. 

Andrej Hrnčiar (Most-Híd)

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rešpektujem rozhodnutie vlády a nemám dôvod spochybňovať proces zverejnenia materiálov , keďže nikto z členov vlády nevyslovil námietku. Ako člen brannobezpečnostného výboru podporujem rozhodnutie kúpiť americké stíhačky.

Dušan Jarjabek (Smer-SD)

Dušan Jarjabek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

O tejto problematike rozhodli ľudia, ktorí majú v tejto oblasti určite viac informácií a vedomostí ako ja, predseda výboru pre kultúru a médiá. No a keďže americké stíhačky F-16 sa zatiaľ nevyskytujú ani v kultúre a dokonca ani nelietajú v mediálnom priestore, neviem a vlastne ani nemusím sa k tejto problematike vyjadrovať. V prípade, že by sa v tomto priestore predsa len nejaké stíhačky objavili a mal by som sa k tomu vyjadriť, uprednostnil by som tie slovenské.

Branislav Grohling (SaS)

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

Nikdy by som nesúhlasil s takýmito podmienkami a nezahlasoval by som za niečo, čo mi nebolo riadne vysvetlené. Je to obrovský nákup a minie sa naň obrovská suma. Nebudú to peniaze pána Danka ani pána Hrnka, ale všetkých občanov.

Martin Fedor (Most-Híd)

Martin Fedor
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Zo zverejneného návrhu na obstaranie stíhačiek je (aj bez čísel) zrejmé, že ide o veľmi ambiciózny plán: s ohľadom na rozsah potrebných zdrojov, uvažovaného rozšírenia pôsobenia našich vzdušných síl aj na ochranu vzdušného priestoru iných krajín NATO, ako aj požiadavky na personálne zabezpečenie.

Iste, každé rozhodnutie sa dá spochybniť. Iní ľudia by to možno robili inak. V blogu z mája
som predstavil istý spôsob náhľadu na problematiku, ako aj niektoré obavy smerom do budúcnosti spojené s takýmto vážnym krokom.

Som presvedčený zástanca úzkej spolupráce medzi štátmi (spojencami) v tejto oblasti.
Nielen pri obstaraní/kúpe, ale aj pri prevádzkovaní (servisné služby, logistika, výcvik) pretože je to výhodnejšie pre zúčastnených. A jednoducho, nebude sa dať všetko to utiahnuť len našimi silami. 
Rešpektujem toto rozhodnutie, no som presvedčený, že v budúcnosti sa budeme musieť o takejto úzkej spolupráci aj tak baviť. 

Keď dôjdu peniaze, alebo nebude dostatok pilotov a tak podobne. Stíhačky podobného typu prevádzkuje aj Poľsko, ktoré pre nás bude stále dôležitejší partner aj v obrane.

Marek Krajčí (OĽaNO)

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Takto "transparentne" sa rozhoduje v súčasnej vláde o jednom z najväčších nákupov v histórii Slovenska. Rozhodovanie o investícii na 30 – 40 rokov dopredu sa robí počas prázdninového a dovolenkového obdobia, aby unikol pozornosti ľudí. Česi a Maďari sa rozhodli ochranu svojho vzdušného priestoru zabezpečiť pomocou švédskych stíhačiek JAS-39 Gripen, ktoré sme aj my mohli mať o 2 roky skôr ako americké F-16. Pri havarijnom stave našich MiG-29 by preto asi každého zaujímalo, v čom bola ponuka stíhačiek F-16 výhodnejšia. To sa však slovenskí daňoví poplatníci od našej vlády určite nedozvedia. 

Jana Cigániková (SaS)

Jana Cigániková
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vládnu, považujú to za potrebné, dokonca za potrebnejšie ako zachrániť životy tisícom ľudí, ktorí dokázateľne umierajú zbytočne pre stav nášho zdravotníctva. Dôležitejšie ako vzdelanie našich detí, ktoré nadšene tlieskajú hlúpym (ne)riešeniam extrémistov. Dôležitejšie, ako postarať sa o ľudí, ktorým štát odmieta pomôcť pre nedostatok financií. Vraj na to nie je. Ale na nákup stíhačiek je. Zrejme pán akože premiér Pellegrini, poslanec Fico a kapitán Danko vedia, prečo je pre nich tento nákup v takomto objeme dôležitejší ako všetko ostatné. Ja to, priznám sa, nechápem. A materiály na poslednú chvíľu chápem ako drzosť k občanom, nedôveru k vlastným kolegom z vlády a totálny amaterizmus a neschopnosť riadiť a plánovať. Nezverila by som im ani nákup potravín, nieto stíhačiek. 

Tibor Bastrnák (Most-Híd)

Tibor Bastrnák
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Je to neštandardný prístup, hoci časť materiálu bola utajená, podľa mňa by ministerstvo malo dožičiť dostatočný čas na preštudovanie materiálu najmä odbornej verejnosti. Čo sa týka našich ministrov, mali informácie z rokovaní koaličnej rady, ktorá dlhší čas a niekoľkokrát rokovala o modernizácii vzdušných síl. A čo je najpodstatnejšie, podrobne sa zoznámili s analýzou Útvaru Hodnota za peniaze.

Veronika Remišová (OĽaNO)

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pri nákupe stíhačiek ide o vôbec najväčší nákup štátu v histórii Slovenska, každý pracujúci Slovák za ne cez svoje dane zaplatí okolo 800 eur. Bolo preto povinnosťou SNS, aby si tento nákup pred ľuďmi obhájila a vopred o ňom podrobne informovala. Nie je predsa možné, aby sa takýto nákup odbavil počas leta bez akejkoľvek diskusie a informácií pre ľudí, ktorí ho zo svojich daní platia. Stal sa ale pravý opak, ministri rozhodli o nákupe menej ako 24 hodín po zverejnení čiastkových informácií. Verejnosť nemala o nákupe dlhé mesiace prakticky žiadne informácie. Pri konkurenčnom lietadle minister SNS porovnával starú verziu a snažil sa vyvolať dojem, že nová bude až v roku 2025. Napríklad Brazília si ale novú verziu konkurenčného lietadla už objednala a prvé kusy dostane budúci rok. Pred týždňom model novej verzie lietadla na výstave v Brazílii obdivoval aj zástupca náčelníka generálneho štábu našej armády. Vláda nakoniec vybrala drahšie riešenie, ľahko to ale môže dopadnú tak, že piloti nebudú na nových stíhačkách dosť lietať, pretože armáda nebude mať peniaze na drahé letové hodiny a teda drahé lietadlá nevyužijeme. Aj dnes majú naši piloti ročne nalietané v priemere iba tretinu až polovicu počtu hodín ako piloti v iných armádach, čo sa samozrejme niekde musí odraziť. Veľké nákupy zbraní často sprevádza obrovská korupcia a utajovanie informácií o nákupe vyvoláva oprávnené obavy, na čo je to dobré. Podobne sa ministri za SNS správali aj pri kauze emisie či nástenkovom tendri a nakoniec sa ukázalo, že Slovensko prišlo o milióny eur.

Zuzana Zimenová (klub SaS)

Prvé reakcie poslancov na
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

S príchodom leta je tu ďalší škandál SNS. Minulé leto sa prevalilo škandalózne prerozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva, teraz sa pokútne rozhodlo na ministerstve obrany o nákupe stíhačiek z večera do rána. SNS rozhadzuje stovky miliónov eur z našich daní len tak poza bučky. Správanie SNS vo vláde je všetko možné, len nie "hrdé, odborné a slušné".

Viac o téme: F-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu