Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko podporí návrh Európskej komisie: Envirorezort je za zrušenie plastových výrobkov

Znečístená rieka Bodva. Za pár dní vyzbierali z nej viac ako 500 vriec odpadu, prevažne plastov.
Znečístená rieka Bodva. Za pár dní vyzbierali z nej viac ako 500 vriec odpadu, prevažne plastov. (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

"Návrh je vhodný na riešenie naliehavého environmentálneho problému," píše sa v analýze návrhu. Tá tiež vyzdvihuje, že sa návrh zameriava na najviac nachádzané makroplastové predmety na európskych plážach, teda jednorazové plastové výrobky a rybársku výstroj.

Slovensko však podľa stanoviska bude mať výhrady k zneniu smernice v slovenskom jazyku. Navrhuje nahradiť slovo "likvidácia" slovom "zneškodnenie", aby sa zjednotila terminológia v rámci odpadového hospodárstva.

Zmeny, ktoré nová legislatíva v prípade schválenia Radou EÚ a Európskym parlamentom zavedie, by sa do slovenskej legislatívy mali dostať najneskôr do dvoch rokov, od kedy smernica nadobudne účinnosť.

V praxi by to znamenalo, že by bolo zakázané predávať napríklad plastové vatové tyčinky, príbory, taniere alebo slamky, pretože k nim existujú aj neplastové alternatívy. Podľa návrhu by tiež členské štáty do roku 2025 mali zabezpečiť zber 90 percent jednorazových fliaš z nápojov. Zvýšiť by sa mala aj informovanosť občanov o dôsledkoch nevhodnej likvidácie odpadu.

Viac o téme: NávrhPlastyEnvirorezortEK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu