Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Niekoľkohodinové čakanie Kočnera a Ruska sa skončilo! Sudca konečne rozhodol

Pavol Rusko a Marián Kočner Zobraziť galériu (9)
Pavol Rusko a Marián Kočner (Zdroj: TASR / Lenka Krošláková)

BANSKÁ BYSTRICA - Rozhodovací maratón na súde sa skončil, exminister Pavol Rusko a podnikateľ Marián Kočner sa zatiaľ môžu radovať. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici ich v sobotu krátko po desiatej hodine večer po dlhých hodinách pustil na slobodu, do väzby nepôjdu. Prokurátorka podala sťažnosť.

O ďalšom osude Kočnera a Ruska bude podľa Mareka Paru, advokáta Ruska, Najvyšší súd SR rozhodovať 28. júna od 14:00. Para uviedol, že súd neuznal dôvody na väzbu a dvojicu prepustil. Dodáva, že teraz pôjdu domov

O tom, či ostanú vo väzbe, sa v sobotu rozhodovalo už od 14:00. Novinári sa pri príchode obvinených nesmeli nič pýtať, Kočner si cez ruky v putách radšej prevesil sako. Výsluch obvinených bol neverejný a pretože médiá nemajú povolený vstup mimo pracovného času, na výsledok rozhodovania sudcu čakali vonku.

Pred súdom čakajúce médiá zaujal postarší muž. Ten na prinesenú tabuľu napísal, že „aj príslušného sudcu do basy“. Akoby transparent potom držal v rukách pred vstupom do budovy blízkeho krajského súdu počas prítomnosti médií.

Marian Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Lenka Krošláková)

Marián Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Obaja čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Podľa prokuratúry dôvodom na väzbu je obava, že na slobode by pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Prokuratúra očakávala, že súd vyhovie návrhu na vzatie do väzby. Naopak, obhajcovia Marek Para a Martin Pohovej predpokladali, že dôvody na väzbu ich klientov nie sú a súd ich prepustí zo zadržania na slobodu. V každom prípade vec skončí na Najvyššom súde, pretože strana, ktorej súd nevyhovie, podá voči verdiktu sťažnosť.

Kauza miliónových zmeniek

Bývalý riaditeľ televízie Markíza Rusko mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Podľa informácií medializovaných v máji Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu, bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

Marián Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Marián Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Skončili vo väzbe

Televízia podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom K. riadne splnili daňové povinnosti.

Polícia zatkla Kočnera v stredu z jeho domu a v cele strávil dve noci. Tesne po tom, ako ho vzala polícia, Kočnerovi malo prísť zle a putoval do nemocnice. Tam mu však nič nezistili. Rusko prišiel na druhý deń ráno dobrovoľne vypovedať na policajné prezídium. Ešte v ten deň polícia prišla aj preňho

Viac o téme: Pavol RuskoMarián Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu