Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensku hrozí škandál, Kaliňák prehovoril: Na únose vietnamského funkcionára nesedí niekoľko vecí

Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam.
Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam. (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Slovensku hrozí medzinárodný škandál. Zahraničné médiá vyslovili podozrenie, že by naša krajina mohla byť zapletená do únosu vietnamského komunistu, ktorý ušiel do Nemecka. Prípad sa mal odohrať v čase, kedy bol ministrom vnútra ešte Robert Kaliňák. Exminister ale tvrdí, že na celom prípade nesedí viacero vecí.

Pellegrini prehovoril o únose vietnamského funkcionára: Kto bol na palube vládneho špeciálu?

O celej kauze informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V týchto dňoch sa totiž pred berlínsky súd postavil jeden z údajných aktérov únosu. Ten mal zohnať autá. Problém ale je, že podľa GPS dát malo auto parkovať pred hotelom Bôrik, v ktorom bola práve v tom čase oficiálna návšteva vietnamskej delegácie.

Nemci majú preto podozrenie, že Slovensko sa podieľalo na únose Vietnamca. Exminister Kaliňák ale tvrdí, že si nevie predstaviť, že by oficiálna pracovná návšteva vietnamského ministra bola zneužitá na iné, ako priateľské ciele. „A to bez ohľadu na to, že problémovou osobou je človek, ktorý mal spreneveriť 130 miliónov dolárov v rodnej krajine a z podvodov a prania špinavých peňazí je dôvodne podozrivý aj v Nemecku. Vydanie stíhanej osoby medzi krajinami sa totiž rieši iným spôsobom,” napísal na svojom facebookovom profile Kaliňák.

Tvrdí, že Slovensko od začiatku spolupracuje s nemeckými orgánmi a poskytuje všetky informácie v rámci medzinárodnej právnej pomoci. Podľa Kaliňáka na teórii o únose cez Slovensko nesedí viacero vecí. “V prvom rade na zozname cestujúcich, ktorý nám poskytli vietnamské úrady, nebolo meno tohto stíhaného občana Vietnamu a neprevážali sme ani žiadneho ležiaceho pacienta alebo spútaného človeka. Verím, že všetky okolnosti tohto prípadu vysvetlia oficiálne vietnamské orgány prijateľným spôsobom. Inak pôjde o zneužitie našej pohostinnosti, čo predstavuje vážne narušenie dobre rozvíjajúcich sa vzťahov medzi Slovenskom a Vietnamom,” dodal exminister.

Premiér informácie zatiaľ nemá

K prípadu sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. „Budem sa o tom bližšie informovať v nasledujúcich dňoch, je dôležité, aby sme akékoľvek podozrenia vylúčili. Musím si zistiť všetky podrobnosti, zatiaľ nemám úplne detailnú informáciu,” povedal v nedeľňajšej mimoriadnej diskusnej relácii TV Markíza.

Predseda vlády nemá v súčasnosti informácie, či na palube vládneho špeciálu, ktorý Slovensko poskytlo Vietnamu, bol aj spomínaný unesený. „Ministerstvo vnútra komunikuje aj s vietnamskou stranou, aby sa overilo zloženie delegácie a či nebol na palube niekto, kto sa vydával za niekoho iného. Bol by som nerád, aby bolo zase vrhnuté zlé svetlo na Slovensko,“ vyhlásil Pellegrini.

Viac o téme: únosRobert KaliňákVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu