Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenský veľvyslanec v Moskve príde na Slovensko bezodkladne, oznámilo ministerstvo

Peter Susko
Peter Susko (Zdroj: TASR - MZVaEZ SR)

BRATISLAVA - Slovenský veľvyslanec v Moskve Peter Priputen sa na Slovensko vráti bezodkladne. Povedal to hovorca rezortu diplomacie Peter Susko. O povolaní Priputena na konzultácie pre kauzu otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Spojenom kráľovstve v stredu (28.3.) informoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"Notifikáciu sme veľvyslancovi doručili bezodkladne. Doba jeho zotrvania na Slovensku zatiaľ nebola špecifikovaná," spresnil Susko. Lajčák v stredu zdôraznil, že povolanie veľvyslanca je vážny diplomatický akt, ktorý Slovensko smerom k Rusku za 25 rokov neurobilo.

Doteraz sa 19 krajín Európskej únie rozhodlo vypovedať ruských diplomatov alebo deklarovalo, že to urobí. Deväť krajín Únie, vrátane Slovenska, zatiaľ takýto krok neurobilo, respektíve oznámili, že takýto krok robiť nebudú. Prezident Andrej Kiska ešte v utorok (27.3.) žiadal v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska.

Lajčák zdôrazňuje, že Slovensko vyjadruje plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vníma ako nášho strategického spojenca a partnera. Slovensko tiež podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru "ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom". 

Viac o téme: RuskoPeter SuskoPeter Priputen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu