Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Kiska chce vládu, ktorej budeme veriť: Inak využijem všetky prostriedky hlavy štátu

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska prijal pred pár dňami demisiu Roberta Fica a nového premiéra Petra Pellegriniho poveril zostavením novej vlády. Dnes však vyjadril svoj postoj jasne. Chce vládu, ktorej budeme všetci veriť a nebude polarizovať spoločnosť. Inak je pripravený využiť všetky ústavné právomoci štátu.

Prezident Andrej Kiska chce vládu, ktorej budeme môcť veriť. "Pred tým, ako som poveril Petra Pellegriniho zostavením vlády, som mu na rokovaní jasne povedal, aké sú moje a nielen moje očakávania," napísal na Facebooku prezident. 

Slovensko potrebuje nepolarizujúcu vládu

Slovensko potrebuje vládu, v ktorej budeme môcť každému členovi veriť, že urobí všetky kroky na rýchle vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Len takáto vláda sa môže usilovať o dôveru moju a potom o dôveru Národnej rady a verejnosti. V tejto súvislosti som, samozrejme, pripravený dôsledne využívať všetky ústavné pravomoci hlavy štátu," dodal Kiska. 

Andrej Kiska chce vládu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Kiska tento týždeň prijal do rúk demisiu Roberta Fica. Zostavením novej vlády poveril Petra Pellegriniho, argumentoval tým, že Pellegrini mu doniesol podpisy 79 poslancov parlamentu, ktorí mu ako možnému premiérovi vyjadrili podporu. Žiadna iná väčšina potrebná na vládnutie v súčasnosti podľa Kisku neexistuje.

Pellegrini už avizoval, že začína rokovania o zostavení nového kabinetu, sľúbil, že to bude vec dní a nie mesiacov. "Chcem sa poďakovať všetkým za pokojný priebeh zhromaždení," napísal na Facebooku v reakcii na piatkové udalosti. Ľudia v uliciach politikom odkázali, že demisia Roberta Fica im nestačí. 

Viac o téme: Robert FicoPeter PellegriniAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu