Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiskovi prvýkrát od volieb klesla podpora: Takto boli na tom najmocnejší politici pri páde na dno

Robert Fico a Andrej Kiska Zobraziť galériu (6)
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Od zvolenia Andreja Kisku za prezidenta Slovenskej republiky sa už štvrtý rok drží v tabuľke dôveryhodnosti na prvom mieste. Jeho preferencie však klesajú, z druhého miesta ho dobieha premiér SR Robert Fico. Vyzerá to tak, že jeho dôveryhodnosť klesá aj vďaka kauzám, ktoré sa s Kiskovým menom v poslednej dobe spájajú. Pozreli sme sa preto, ako v prieskume dôveryhodnosti pochodili niekdajšie najsilnejšie mená slovenskej politiky.

Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je v súčasnosti prezident Andrej Kiska. Dôveruje mu 23,4 percenta ľudí. Tesne za ním nasleduje premiér Robert Fico s 23 percentami. Na treťom mieste skončil predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko, ktorému dôveruje 14,3 percenta Slovákov. Prvú päťku doplnil Richard Sulík a líder Sme rodina Boris Kollár. 

Kiskovi prvýkrát od volieb
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Focus)

V porovnaní s ostanými rokmi dôveryhodnosť Andreja Kisku klesla o štyri percentá a takmer sa vyrovnala Ficovým preferenciám. Zdá sa, že kauzy ako daňové problémy firmy KTAG či sporné faktúry za lietadlo, ktoré sa v poslednej dobe spájajú s Kiskovým menom, narobili viac škody ako úžitku. Napriek tomu je stále, síce tesne, najdôveryhodnejším politikom a drží si sympatie ľudí.

Kiskovi prvýkrát od volieb
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Focus)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 23. až 28. januára uskutočnila agentúra FOCUS na vzorke 1 012 respondentov. Tí odpovedali na otázku: "Ktorým politikom alebo političkám na Slovensku najviac dôverujete? Uveďte mená troch politikov, ktorým dôverujete najviac". Respondenti odpovedali na otázku spontánne, čo znamená, že im predložili zoznam osobností.

Dzurinda síce Mečiara porazil, ľudí to nepresvedčilo

Pozreli sme sa preto aj na niekdajšiu dôveru ľudí trom najvýraznejším osobnostiam v histórii slovenskej politiky. Popularita Mikuláša Dzurindu sa od vzniku samostatnej Slovenskej republiky a jeho vstupu do politiky vyvíjala naozaj nestabilne. Najvyššiu podporu získal v roku 1999, a to 20 percent. Bolo to v čase, keď sa mu podarilo poraziť Vladimíra Mečiara. Napriek tomu ho v prieskume dôveryhodnosti predbehol kontroverzný líder HZDS o celé štyri percentá.

Kiskovi prvýkrát od volieb
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Focus)

Odvtedy sa už k vyššiemu číslu nedopracoval, dokonca ani v čase jeho druhého obdobia vládnutia. Jeho dôveryhodnosť sa pohybovala od šesť do desať percent, čo na Mečiara ani zďaleka nestačilo. V roku 2010, teda v čase, kedy sa podarilo opozícii zostaviť koalíciu a poslať Fica do opozície, Dzurindovi dôverovali zhruba dve percentá ľudí. V ďalších rokoch sa do tabuliek dôveryhodnosti už nedostal. 

Mečiarova popularita síce nedosahovala toľko percent ako dôveryhodnosť dnešného premiéra, no v tej dobe to na porazenie opozičného lídra Dzurindu stačilo. Ľudia mu za jeho politické pôsobenie dôverovali paradoxne najviac po jeho porážke v roku 1999. Z tabuliek dôveryhodnosti sa vytratil v roku 2010 s piatimi percentami.

Kiskovi prvýkrát od volieb
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Focus)

Kontroverzný Slota

Niekdajší líder SNS si servítku pred ústa nikdy nekládol. Jeho ostré výroky proti iným etnikám i politikom sa postupne stali legendárnymi. Snáď najznámejším je jeho vyhlásenie „my pôjdeme do tankoch a zrovnáme Budapešť“, ktoré zaznelo na mítingu HZDS v marci roku 1999. Ľudí však jeho svojská rétorika zrejme neoslovila. 

Kiskovi prvýkrát od volieb
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Focus)

Jeho preferencie sa pohybovali priemerne od troch do šiestich percent. V rokoch 2005 a 2007 dosiahol v tabuľkách dôveryhodnosti osem percent. Na rozdiel od Mečiara a Dzurindu mal medzi ľuďmi svojich fanúšikov až do roku 2013, aj keď mu svoj hlas dali len dve percentá ľudí. Práve v tomto roku sa po vylúčení zo Slovenskej národnej strany vytratil aj zo slovenskej politickej scény. Slotu vylúčili kvôli výsledku disciplinárneho konania, ktorý poukázal na nehospodárne nakladanie s majetkom strany.

Viac o téme: DôveryhodnosťRobert FicoMikuláš DzurindaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu