Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KDH obviňuje vládu z ignorovania zahraničných vodičov: Chýba nám 90 miliónov na pokutách

Pavol Zajac
Pavol Zajac (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy posiela približne 40.000 pokút ročne slovenským majiteľom vozidiel za neplatnú technickú a emisnú kontrolu, no od zahraničných vodičov pokutu za nezakúpenie diaľničnej známky vymáhať nevie. Kresťanskí demokrati preto vyzývajú ministerstvo dopravy a ministerstvo vnútra, aby vo veci začali urýchlene konať. Povedal to podpredseda KDH Pavol Zajac na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

„Už na jeseň 2016, keď sa v Národnej rade menila výška pokuty a spôsob vyberania pokút, oznámila NDS, že len za rok 2016 eviduje 540.000 priestupkov od zahraničných vozidiel. Tieto vozidlá jazdili po našich diaľniciach zadarmo,“ upozornil Zajac a doplnil, že po prepočte by tak do štátnej kasy mohlo pribudnúť až 90 miliónov eur. „A to už je taká čiastka, za ktorú vieme nielen opravovať diaľnice, ale ich aj stavať,“ povedal.

Podľa Zajaca by vláde malo záležať na tom, aby po slovenských cestách jazdili bezpečné autá a nie aby vyberala vysoké pokuty od svojich občanov. „Už v minulosti som navrhoval, aby ľudia, ktorí dostanú pokutu za neplatnú STK a zabezpečia nápravu do 15 dní, nedostali žiadnu pokutu. Zákon o liberalizácii sietí STK bude v stredu alebo vo štvrtok opätovne prerokovaný v parlamente. Preto by som chcel vyzvať (ministra dopravy) Árpáda Érseka (Most-Híd) aj poslancov Národnej rady, aby si takýto návrh osvojili,“ povedal.

Zajac si myslí, že pre vodičov by bolo veľkou motiváciou, keby mali 15 dní na to, aby si auto dali do poriadku alebo ho odhlásili z evidencie. Vláde by podľa neho malo záležať na tom, aby sa donekonečna nezvyšoval počet exekúcií za pokuty. V opačnom prípade by verejnosť mohla mať dojem, že vláda od slovenských majiteľov pokuty vymáhať vie a od zahraničných vymáhať nechce.

Opozícia zavádza, hovorí MDV

Nie je pravda, že zahraničným vodičom na Slovensku nehrozia pokuty za jazdu po diaľniciach bez platnej známky. Rovnako ako slovenskí vodiči napríklad v Rakúsku alebo Česku sú aj zahraniční vodiči pokutovaní na Slovensku, teda priamo na mieste. Dnes to uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká ako reakciu na stredajšie vyjadrenie podpredsedu KDH Pavla Zajaca.

"V súčasnosti sme dokonca zintenzívnili kontroly. Vymáhanie pokút legálnou cestou za chýbajúce diaľničné známky nie je iba slovenským problémom, preto po zavedení kamerového systému Slovensko otvorilo rokovania v Bruseli a navrhli sme zmeny, aby si štáty navzájom legálne poskytovali údaje o svojich vodičoch a aby bolo možné pokuty posielať aj automaticky, čo má vyriešiť tzv. cestný balíček," priblížila Ducká s tým, že o pomoc pri riešení tohto problému požiadali aj europoslanca Józsefa Nagya (Most-Híd). "Ten potvrdil maximálnu súčinnosť," povedala.

Ducká tvrdí, že ak by to opoziční politici mysleli úprimne a nešlo by iba o vytĺkanie politického kapitálu, rovnako by apelovali na svojich europoslancov, ktorí majú také isté možnosti ako Nagy. "Doteraz sme z ich strany nezaznamenali žiadnu aktivitu ani konkrétne riešenie. Žiadame preto aj ostatných europoslancov o súčinnosť a pomoc na európskej pôde pri riešení tohto problému," uzavrela Ducká.

Viac o téme: PokutyMinisterstvo dopravyPavol Zajac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu