Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvyšujeme náskok pred ostatnými stranami v zastúpení žien, chváli sa Matovič

Nová poslankyňa NR SR za stranu OĽaNO Natália Milanová
Nová poslankyňa NR SR za stranu OĽaNO Natália Milanová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO počnúc utorkom zvyšuje svoj náskok pred ostatnými politickými stranami z hľadiska zastúpenia žien v poslaneckom klube. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič na margo nastúpenia Natálie Milanovej a Eleny Červeňákovej ako náhradníčok do parlamentu. "Zo 17 poslancov máme šesť žien. Pre rovnanie, 49-členný klub Smeru-SD má tri poslankyne," povedal Matovič.

Nastúpenie náhradníčok za exposlancov Jozefa Viskupiča a Eriku Jurinovú, ktorí sa vzdali mandátov po tom, ako boli zvolení za predsedov vyšších územných celkov, označil Matovič za potvrdenie dvoch pilierov OĽaNO. "Prvým je, že každý by mal vykonávať iba jeden mandát. Preto sa Jurinová a Viskupič vzdali mandátov v NR SR a uvoľnili svoje miesta. Druhý pilier je, že v našom hnutí dávame priestor mladej krvi a ľuďom z praxe," poznamenal.

Matovič je zároveň rád, že 40.000 sestier bude mať konečne v parlamente priame zastúpenie v podobe Červeňákovej. Ako sestra sa teda bude prioritne venovať zdravotníctvu, vyštudovaná učiteľka dejepisu a slovenského jazyka Milanová kultúre a školstvu.

"Uvedomujem si zodpovednosť, ktorú som prevzala za svoje slová, sľuby a činy. Chcem vás ubezpečiť, že zodpovednosti sa nebojím. Poznám ju zo svojej 39-ročnej práce sestry pri lôžku pacienta, kde zodpovednosť za chorého človeka si plne uvedomujete a prežívate," uistila Čeveňáková, ktorá chce byť tlmočníkom požiadaviek pacientov a sestier.

Milanová uviedla, že história je jej srdcovka a jej filozofiou je urobiť všetko pre to, aby si ju obľúbili a porozumeli jej už deti. "Pretože poznanie minulosti nám umožňuje lepšie porozumieť súčasnosti a tvoriť lepšiu budúcnosť. Aj preto som napísala knižku pre deti Dejiny statočného národa slovenského a neskôr založila zážitkové divadlo na Slovensku, kde deťom hravo a zábavne predstavujeme udalosti a osobnosti slovenských dejín," informovala.

Nová poslankyňa Milanová bude o niekoľko týždňov rodiť. "Do pôrodu chcem pracovať čo najdlhšie, ako sa bude dať. Neviem síce, či sa mi podarí nastúpiť plnohodnotne do práce hneď po šiestich týždňoch, ale na júnovej schôdzi by som sa už rada naplno zúčastnila," dodala.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNONatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu