Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fico má náhradu za Maďariča, na podpredsedu strany navrhol Richarda Rašiho

Richard Raši by sa mohol stať podpredsedou Smeru.
Richard Raši by sa mohol stať podpredsedou Smeru. (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

BRATISLAVA - Novým podpredsedom Smeru-SD by sa mal po Marekovi Maďaričovi stať krajský šéf strany v Košiciach Richard Raši. Po štvrtkovom rokovaní predsedníctva to oznámil šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico. Rašiho musia do funkcie zvoliť delegáti sobotňajšieho (9.12.) straníckeho snemu.

Po štvrtkovom rokovaní predsedníctva to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico. Rašiho musia do funkcie zvoliť delegáti sobotňajšieho (9. 12.) straníckeho snemu.

Robert Fico Rašiho navrhol, lebo je dobrý. "Je to tvár Smeru-SD, je so stranou spojený od samotného začiatku. Považujeme ho za mimoriadne perspektívny káder," vysvetlil.

Otázka generálneho manažéra je zatiaľ v riešení. "Možno to budem ja. Mám predstavu, že by som riadil stranu, keby to bolo možné," povedal s úsmevom a doplnil, že o tom niekedy v budúcnosti rozhodne predsedníctvo. Rovnako tak aj prípadné zmeny na postoch krajských šéfov.

V súčasnosti post generálneho manažéra zastáva minister práce Ján Richter, ktorý však vo vláde ostáva. "Aj keby chcel odísť, budem ho presviedčať, aby zostal," poznamenal premiér. Vo funkcii so stopercentnou platnosťou ostáva aj minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák, ktorému Fico absolútne dôveruje. Nebudú sa meniť ani iní ministri.

Fico viackrát zopakoval, že Smer-SD je najúspešnejšia strana v histórii Slovenska. "Ja to chcem trochu roztočiť, rozbehnúť, ja som vo výbornej fyzickej kondícii, som pripravený makať ďalej," uistil a poznamenal, že aj jeho vo funkcii predsedu zaväzuje podpora verejnosti. "Cítim, že máme kádre, ktoré sú schopné v tomto projekte pokračovať," konštatoval.

Členovia predsedníctva prichystali aj snem Smeru-SD, kde sa bude schvaľovať nový politický program strany. "Schválili sme, že Smer-SD nechce byť typickou medzinárodnou sociálnou demokraciou, ale chce byť slovenskou sociálnou demokraciou, ktorá berie na vedomie špecifiká tejto krajiny," vysvetlil.

Smer-SD je tiež strana, ktorá hovorí o európskej orientácii, o orientácii na jadro, čo vnímajú ako základný predpoklad spolupráce s inými politickými subjektmi. Špecifikom Slovenska je podľa Fica napr. pohľad na migráciu. "Tu si myslíme, že Slovensko vie ponúknuť iné možnosti, do akých nás tlačili partneri. Ale sú tu aj iné témy, kde máme právo na špecifický pohľad, lebo nie je možné, aby nám niekto vnucoval napr. holandský pohľad," podotkol.

Fico zároveň avizuje veľkú novelizáciu Ústavy SR. Konkrétnejší však byť nechcel. "Sú tam vážne veci, ktoré ponúknem na verejnú diskusiu," povedal s tým, že sa chce baviť o sociálnom pilieri, o dôchodkovom veku a o dôchodkoch ako takých.

Viac o téme: Richard Raši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu