Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Danko si pripomenul 17. november: Sloboda nemôže byť bezbrehá

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Vývoj po novembri 1989 ukázal, že sloboda nie je a nemôže byť bezbrehá a jej základným mantinelom je predovšetkým zodpovednosť. Povedal to predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý si pripomenul posolstvá 17. novembra pietnou spomienkou na obete komunistického režimu na cintoríne vo Vrakuni a na Devíne pri pamätníku Brána slobody.

Informoval o tom Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie národnej rady. Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu zdôraznil, že obdobie spred 28 rokov má osobitú atmosféru pre pamätníkov aj aktívnych účastníkov. „Zmeny z konca roka 1989 priniesli nielen všeobecnú demokratizáciu pomerov, ale otvorili aj priestor na rozvoj národnej suverenity Slovákov.“

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Presne 17. novembra 1989 sa v ČSSR začala nežná revolúcia, udalosti, počas ktorých sa zrútil komunistický režim. 17. novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939 a brutálny policajný zákrok proti nim na pražskej Národní třídě vyvolal rozhorčenie celej verejnosti a ďalšie protesty. K štrajku na vysokých školách v Československu sa pridali herci a od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN). 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk. 29. novembra Federálne zhromaždenie ČSSR zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. 10. decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom. V ten istý deň prezident Gustáv Husák odstúpil a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

Viac o téme: Andrej DankoNežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu