Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska podpísal zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes podpísal zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

Poslanci Národnej rady SR novelu z dielne rezortu spravodlivosti schválili 12. októbra. Ide o komplexnú právnu úpravu, ktorá spája inštitúty, ktoré v našom právnom poriadku už existujú, s tými, ktoré tam nie sú, vysvetlila vtedy ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že ochrana obetí je službou, ktorú štát musí v demokracii zabezpečiť.

Zákon prichádza napríklad s pojmami "obeť" a "obzvlášť zraniteľná obeť". Komplexná úprava ochrany a podpory obetí trestných činov na Slovensku doteraz chýbala. Podľa právnej úpravy majú obete trestných činov okrem právnej alebo finančnej pomoci právo napríklad aj na ochranu pred druhotnou a opakovanou viktimizáciou.

Ministerstvo spravodlivosti podľa zákona akredituje subjekty, ktoré budú poskytovať obetiam pomoc podľa zákona. Rezort bude viesť register akreditovaných organizácií, ktoré budú poskytovať obetiam trestných činov komplexné služby, na druhej strane takéto organizácie budú mať právo čerpať prostriedky od štátu na svoju činnosť.

Veľa z toho, čo bude súčasťou zákona, platí podľa rezortu už v súčasnosti. Považujú však za dôležité, aby človek mohol prísť na jedno miesto, kde mu poradia, sprostredkujú právnika či psychológa. V zákone má byť jasne definovaný katalóg práv obetí trestného činu. Ide o právo na informácie, právo na odbornú pomoc vrátane právnej a psychologickej pomoci a ďalšie typy služieb, ktoré sa dajú označiť ako sociálne služby. Zraniteľné skupiny, akými sú deti, ženy a hendikepované osoby, majú podľa návrhu zákona právo na špecializovanú odbornú pomoc.

Viac o téme: ZákonTrestné činyAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu