Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská o obsadzovaní súdnej rady: Vychádzam z programového vyhlásenia vlády

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Vo svojom stanovisku k obsadzovaniu Súdnej rady SR vychádzam z programového vyhlásenia vlády, kde je napísané, že vláda do nej bude presadzovať nesudcov. V dnešnej relácii Sobotné dialógy na RTVS to povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podľa nej je to rozumné, pretože je dobré, aby bol v rade zastúpený aj iný pohľad, nie iba pohľad zvnútra súdnictva. „Vychádzam z toho, že programové vyhlásenie vlády je písmo sväté pre vládu i koalíciu,“ spomenula. Na otázku redaktora, či by z kresla ministerky spravodlivosti odišla, ak by obsadzovanie Súdnej rady SR nebolo v súlade s dodržaním vládneho programu, odpovedala, že programové vyhlásenie vlády a dohody sa dodržiavajú a vždy sa budú dodržiavať.

Žitňanská sa v relácii vyjadrila aj k návrhu nominácie, ktorú predkladá koaličný poslanec Róbert Madej. (Pozn. SITA: Madej navrhol za členku Súdnej rady SR sudkyňu a terajšiu štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú.) „Určite nenapĺňa vládny program. Napĺňať by sme ho však mali, pretože celý balík programového vyhlásenia vlády vo vzťahu k súdnictvu stojí na princípoch. Pre mňa je to neoddeliteľná súčasť toho balíka, v ktorom je zadefinované, čo ideme urobiť s justíciou,“ povedala Žitňanská s tým, že o tejto téme sa určite ešte bude rozprávať s premiérom Robertom Ficom. „Spolu hľadáme riešenia, aby sme sa vedeli dohodnúť,“ doplnila.

Poslanec NR SR a člen ústavnoprávneho výboru parlamentu Ondrej Dostál (SaS) v relácii uviedol, že nie je na opozícií, aby kontrolovala dodržiavanie vládneho programu. „Myslím si, že tento spor je dôležitý a stojím v ňom na strane ministerky Žitňanskej,“ poznamenal s tým, že má na to tri dôvody. Prvý je ten, že by nepovažoval za dobré, keby ministerka spravodlivosti nebola súčasťou vlády. Ďalší dôvod je podľa neho ten, že druhý z kandidátov, o ktorom bude hlasovať parlament, je kandidát, ktorého Dostál navrhol a považuje ho za kvalitného kandidáta. Posledný dôvod je ten, že poslanec súhlasí s tým, čo Lucia Žitňanská hovorí. Dostál si myslí, že členovia rady by nemali byť aktívni politici.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáSúdna rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu