Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál obrovskej odmeny pre Počiatkovho kamaráta: Minister odvolal dozornú radu

Na snímke minister hospodárstva Peter Žiga počas brífingu, na ktorom oznánil, že dozorná rada spoločnosti MH Manažment dnešným dňom končí. Zobraziť galériu (6)
Na snímke minister hospodárstva Peter Žiga počas brífingu, na ktorom oznánil, že dozorná rada spoločnosti MH Manažment dnešným dňom končí. (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga pre kauzu odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za víťazstvo v medzinárodnom súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo vo štvrtok odvolal z funkcie celú dozornú radu spoločnosti MH Manažment.

Tá podpísala zmluvu o odmene so spomínanou advokátskou kanceláriou. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede Žiga, po zmenách stanov prídu o svoje funkcie aj členovia predstavenstva. „Rozhodol som sa vyvodiť manažérsku zodpovednosť. Konštatujem, že konanie spoločnosti MH Manažment nebolo profesionálne a spôsobilo, že sa viac hovorí o odmene pre advokátov ako to, že sme naspäť získali Vodnú elektráreň Gabčíkovo,“ povedal Žiga.

Podľa ministra kontrola jeho rezortu v štátnom podniku MH Manažment zistila pochybnosti vo verejnom obstarávaní pri hľadaní advokátskej kancelárie. „Súťaž mala byť zorganizovaná profesionálnejšie. Vysúťažené spoločnosti mali ešte o jednotlivé prípady súťažiť a ponúknuť najlepšiu cenu. Taktiež nebolo profesionálne a šťastné dohodnúť odmenu až po skončení sporu. Malo sa tak stať skôr,“ dodal Žiga s tým, že od nového vedenia MH Manažment očakáva lepšiu prácu. „Ak spoločnosť MH Manažment napráva chyby z minulých privatizácií, nemala by sama robiť chyby,“ zdôraznil Žiga.

Minister zopakoval, že podľa neho adekvátnou odmenou pre advokátov by bola odmena vo výške zákonnej tarify, teda na úrovni 1 až 2 % z celkovej vysúdenej sumy. V spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo sa pritom súdilo o zhruba 700 miliónov eur. Podľa ministra pritom mala advokátska kancelária pôvodne zinkasovať až 77 miliónov eur. Po veľkej medializácii sa následne tento týždeň vedenie MH Manažmentu dohodlo s právnikmi na odmene vo výške 17,64 milióna eur.

Žiga potvrdil, že zmluva medzi MH Manažmentom a právnickou kanceláriou Radomíra Bžána ešte môže byť vyhlásená za neplatnú. „Na základe názoru advokátskej komory pracujeme s tézou, že účinnosť a platnosť zmluvného vzťahu medzi štátom a dodávateľom právnych služieb je podmienená zverejnením celého zmluvného vzťahu. V tejto chvíli skúmame, či predmetná zmluva bola riadne zverejnená aj s prílohami. Je to iba téza a čakáme na výsledok právnych analýz,“ konštatoval Žiga.

Žiga v stredu (11. 10.) po rokovaní vládneho kabinetu uviedol v reakcii na v utorok (10. 10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Radomíra Bžána, že nie je "úplne spokojný". Scarlett Filipovičová z MH Manažmnent 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva MH Manažment Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 % z pôvodných 11 %.

V júni tohto roka vyhral štát spor o Vodná elektráreň Gabčíkovo (VEG) a nemusí tak platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární (SE). Podľa medializovaných informácií však štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupníckou organizáciou FNM, má v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur. konkrétne 64 miliónov, súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána.

Včera oznámil predseda predstavenstva MH Manažment, že znížili odmenu na 2,5 % zo 705,6 milióna eur predstavuje 17,64 milióna eur, od ktorej sa následne odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi (4,9 milióna eur) a trovy konania, ktoré sú uplatnené vo výške 12,7 milióna eur. To znamená, že ak budeme 100-% úspešní pri trovách konania (12,7 milióna eur), prakticky by všetky ďalšie náklady na odmenu advokáta zaplatili Slovenské elektrárne.

Opozícia chcela, aby Žiga Bačíka odvolal, inak hrozia, že budú ministra odvolávať v parlamente. Bžána pritom odfotila Pluska, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom. Objavil sa aj na oslave smeráčky Renáty Zmajkovičovej.

Odvolanie vedenia MH Manažmentu nestačí, opozícia chce mimoriadnu schôdzu

Opozícia trvá na tom, že by mala byť zvolaná mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce hovoriť o kauze vysokej odmeny pre právnika Radomíra Bžána v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). Tento krok považujú opoziční poslanci za dôležitý aj napriek tomu, že dnes minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) odvolal Dozornú radu MH Manažmentu.

"Trváme na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR. Nejde len o imaginárnu odmenu pre advokáta blízkeho Smeru-SD, ale najmä o spôsob, akým táto vláda drancuje štát a nakladá so zvereným majetkom. Chceme poznať všetky odpovede na otázky okolo VEG a odmeny pre právnika Radomíra Bžána," priblížil dnes v stanovisku pre médiá poslanec SaS Karol Galek.

Karol Galek (SaS)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Opozičné hnutie OĽaNO plánuje informovať o krokoch, ktoré chce uskutočniť, v piatok (13.10.). Poslanci hnutia sú presvedčení, že zodpovedný za túto kauzu je minister hospodárstva Žiga, ktorý bol v minulosti ministrom životného prostredia. Podľa poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) mal Žiga na tento proces dohliadať.

"Dodnes nie je jasné, akým spôsobom mohla byť táto nehorázna zmluva uzatvorená, prečo sa štát dostal do nevýhodnej pozície, kedy zo 64 miliónov eur sa stáva 17,6 milióna eur. Navrhli sme niekoľko riešení a medzi nimi je aj priama zodpovednosť Žigu. Preto mimoriadna schôdza, ktorá má osvetliť celý proces. Je to fórum, kde by sme sa mali o otázkach prípravy, priebehu aj dôsledkov zbabranej zmluvy jednoducho porozprávať. Plénum parlamentu je presne na toto určené," zdôvodnil Viskupič s tým, že zvolaný bol aj mimoriadny hospodársky výbor, ktorý sa neuskutočnil pre neprítomnosť koaličných poslancov aj samotného ministra hospodárstva.

Podľa jeho straníckeho kolegu Eduarda Hegera je odvolanie Dozornej rady MH Manažmentu len začiatkom vyvodenia zodpovednosti. "Odvolanie je len začiatok, preto je potrebné v tejto kauze pokračovať, vyvodiť zodpovednosť a systém napraviť," zdôraznil.Dnešné odvolanie Dozornej rady MH Manažmentu pripisuje opozícia tlaku, ktorý na ministra hospodárstva v  kauze spolu s médiami vytvorila. "Minister Žiga urobil očakávaný krok na základe tlaku opozície, médií a verejnosti. Je nám ľúto, že reaguje až na základe tlaku a trváme na tom, že išlo o vopred pripravený, no neodborne pripravený tunel," vyhlásil Galek.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podľa opozície minister dnes nekonal na základe nejakých nových zistených v tejto kauze. "Po dvoch týždňoch minister urobil presne to, o čo sme ho žiadali. Keby dnes povedal bombastickú novinku, čo zistil za posledné dva týždne ohľadne zmluvy, ešte by som uveril, že ide o principiálny postoj alebo zmenu. Pán minister Žiga dnes nič nové nepovedal. Zopakoval len to, čo tu hovoríme každý druhý deň na tlačových konferenciách," tvrdí Gábor Grendel (OĽaNO).

Opoziční poslanci trvajú na tom, že odmena pre právnika Bžána je neoprávnená. "Naďalej tvrdíme, že táto odmena je stále vysoká. Hlavne vzhľadom na dĺžku sporu a v porovnaní s inými arbitrážnymi spormi, ktoré boli vedené. Táto suma je stále nehorázne vysoká. Štát takto nemôže fungovať," dodal Heger.

Vyvodenie personálnej zodpovednosti v MH Manažment je na mieste, uviedla Žitňanská

Vyvodenie personálnej zodpovednosti v MH Manažment je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej na mieste. Ako uviedla dnes pred novinármi, tento prípad si vyžaduje aj vyvodenie zodpovednosti. Žitňanská nepozná detaily zmluvy uzatvorenej s advokátom ani obsah jej príloh, ale keď ich dostane od ministra hospodárstva Petra Žigu, na ministerstve si to pozrú a povedia svoj názor. „Ministerstvo nemá kompetenciu dávať výklad zákona, ale urobíme si právny názor a ten povieme", dodala.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podľa Žitňanskej je dobré pripraviť aspoň rámcové pravidlá, ako sa má štát správať pri dohode o odmenách pre advokátov. „Nemusí to byť na úrovni zákona, ale uznesenia vlády, ktoré zaviaže ministrov,“ povedala s tým, že skôr vidí priestor pre odmenu za jednotlivé úkony, ako percentuálnu odmenu.

Viac o téme: Peter ŽigaMH Manažment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu