Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší vysokopostavený politik čelí škandálu: Vyšetrovanie firmy ministra Smeru, podvody s DPH

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ďalšie opletačky so zákonom vysokopostaveného politika Ficovej vlády. Po ministrovi vnútra Kaliňákovi sa daniari zaujímajú o ďalšieho ministra. Tento raz daniari preverujú firmu ministra hospodárstva Petra Žigu. Je podozrivá z machinácií pri obchode s drevom.

Firme Taper, ktorá patrí ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi, hrozí, že bude musieť doplatiť 340-tisíc eur na daniach. Do Taperu prišli daňováci a zistili problémy so zákonmi, informuje o tom Trend. V súčasnosti prebieha tzv. vyrubovacie konanie, kde firma má možnosť vydokladovať všetky sporné veci. Žigova firma patrí medzi najväčších obchodníkov s drevom na Slovensku.

Čudné obchody

Problémy siahajú do rokov 2014 a 2015, kedy sa Taper mal zapliesť do podozrivých obchodov. „Taperu vtedy dodávala drevo aj eseročka Accipiter, ktorá nemala pridelenú vlastnú ciachu. Táto značka sa používa na označenie pôvodu dreva, dokazuje jeho legálne vyťaženie a manipuláciu s ním. Accipiter využíval ciachu inej firmy - Woodcraft & Co, ktorá patrila dlhodobo k najväčším dlžníkom Štátnych lesov a na viaceré obchodné podiely jej spoločníkov je vyhlásená exekúcia,“ píše ekonomický časopis.

Minister Žiga (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
Minister Žiga (vpravo)  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Accipiter mal drevo nakupovať od štyroch iných spoločností, ktoré ale podľa daniarov s drevom v skutočnosti neobchodovali. Dnes už ani neexistujú, zlúčili sa s inými firmami a zanikli. Ešte pred zrušením však robili miliónové obchody. Na základe týchto obchodov vznikali odberateľom odpočty DPH, zatiaľ čo firmy odviedli iba nízku daň. Daňová kontrola teda neuznala Žigovej firme odpočty DPH, ktoré sa týkajú dodávok firmy Accipiter.

Hrozí doplatok 340 tisíc eur

DPH by mala byť na obidvoch stranách rovnaká, ale v tomto prípade vyplatil vysoké vratky odberateľom a nízke dane dostal od firiem naspäť. „Accipiter sám zanikol zlúčením do inej firmy so sídlom v Tvrdošíne v septembri 2015. Peniaze si od Taperu nechal posielať nie na firemný, ale na súkromný účet konateľky, čo je podľa viacerých daňových odborníkov veľmi neštandardné.“

Ďalší vysokopostavený politik čelí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Smerák obvinenia odmieta

A čo na to smerácky minister? Bráni sa, že už je len akcionárom, s manažmentom nekomunikuje a ani nekonzultuje obchody. Podľa neho je v situácii Taperu stovky firiem. Daňová poradkyňa Renáta Bláhová oslovená Trendom tvrdí, že dôležité je, či podnikateľ vedel o úmysle konať na hranici zákona. „Rozhodujúce je, či podnikateľ vedel alebo mohol vedieť o podvodnej schéme a či dodávateľ odviedol DPH, tak to vyplýva z judikatúry Európskeho súdneho dvora,“ tvrdí. Firma si tiež má overovať daňové údaje o svojich dodávateľoch.

"Na druhej strane ide o absurdnú situáciu, pretože spoločnosť Taper je v tomto prípade priamo poškodená konaním nepoctivého dodávateľa. Svoje povinnosti, vrátane daňových, vo vzťahu k štátu, má riadne vysporiadané a konala pritom aj nad rámec bežných pravidiel," zdôraznil Žiga. Taper podľa neho aktuálne rieši to, čo stovky ďalších podnikateľov. "Tí doplácajú na nepoctivých dodávateľov, ktorí si neplnia riadne povinnosti," dodal minister.

"Je to podobný prípad, ako keby ste si kúpili byt a potom niekto príde a povie, že ste ho kúpili od nejakého podvodníka. V tomto prípade je firma poškodená," zdôraznil.

Konateľ Žigovej firmy Marek Dvořák sa tiež bráni, tvrdí, že si dodávateľov overujú. Hovorí, že nemal ako zistiť pôvod ciachy na drevnej hmote. Nemohol vedieť ani to, že konateľka Accipiteru posielala peniaze na súkromný účet.  S Accipiterom skončili spoluprácu už v roku 2015.

Podozrivý Lipták zmizol, pátrajú po ňom

S Accipiterom sa nepodarilo spojiť. Ešte v roku 2009 vyšetrovali štátny podnik Lesy SR. Tie predávali drevo neplatičom. Jednou z firiem bola Woodcraft & Co. Jej majiteľ bol M. Lipták. Ten istý M. Lipták si uvádzal mail pri firme Taper. Od júna 2015 je po Liptákovi vyhlásené pátranie s tým, že dnes sa nachádza zrejme mimo Slovenska.

Zaujímavé je, že o Taper sa podľa informácií Trendu zaujímala aj finančná časť Národnej kriminálnej agentúry. Daňováci chceli dokumenty súvisiace s inými obchodmi. To znamená, že Taper by mohol byť namočený do ďalších podozrivých obchodov.

Žiga s Dvořákom však o nijakom vyšetrovaní nevedeli a ani neboli vypovedať na polícii.

Viac o téme: Peter Žiga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu