Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidát na šéfa BBSK Lunter s Klusom a Mičevom mobilizujú voličov

Ján Lunter
Ján Lunter (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Blíži sa finále, 4. novembra sa rozhodne, kam sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude najbližších päť rokov uberať. Konštatoval to v pondelok v Banskej Bystrici v rámci výzvy voličom v BBSK kandidát na šéfa kraja Ján Lunter. Podporiť ho prišli i jeho najsilnejší demokratickí súperi v predvolebnom boji Martin Klus a Stanislav Mičev, ktorí sa svojej kandidatúry vzdali práve v Lunterov prospech.

"Ak nechceme, aby mladí ľudia odchádzali do zahraničia, ženy museli pracovať v Rakúsku ako opatrovateľky a chlapi chodili po montážach, musíme prísť k volebným urnám a byť zodpovední," uviedol Lunter.

Hoci ho prieskumy vysoko favorizujú, je to nebezpečné práve pre to, že niektorí voliči sa uspokoja a zostanú doma. On sám vie o ľuďoch, ktorí len pre voľby pricestujú z Prahy, Londýna či Dánska, no obáva sa, že zlyhajú práve voliči, ktorí sú najbližšie. Znova poďakoval Mičevovi a Klusovi. "Urobili ťažké, ale zodpovedné rozhodnutie a to si cením. Dodržali svoje záväzky," dodal.

"Lunter to bude mať ťažké, prevzal na seba veľkú zodpovednosť. My sme mu posunuli štafetový kolík, ale rovinku už beží sám aj keď s nami po boku. O výsledku volieb nerozhodnú voliči Mariana Kotlebu, ale všetci tí, ktorí zostanú sedieť doma," zdôraznil Mičev.

Verí, že sa im podarí dostať súčasného predsedu BBSK z úradu. Podľa neho v prípade opačného výsledku najväčšiu zodpovednosť ponesú tí politici a poslanci Národnej rady SR, ktorí "nezmyselne hlasovali za jednokolovú voľbu".

Svojich voličov mobilizuje aj Klus a presviedča ich, aby išli voliť. "Aj ako politológ vyzývam občanov, aby prieskumy nepreceňovali. Máme tu fenomén skrytého voliča, mnohí kotlebovci sa nepriznali, že budú voliť svojho vodcu a máme tu aj obrovské riziko nízkej účasti. Ak tu zostane vládnuť Kotleba, budem to považovať za malú tragédiu a obrovské zlyhanie občanov nášho kraja. Nejde však len o BBSK. Ja som presvedčený, že ak uspeje, bude to jeho vstupenka do druhého kola prezidentských volieb a toho sa bojím ešte viac," varoval Klus. Všetky strany, ktoré ho ako kandidáta podporovali, sú pripravené Lunterovi pomáhať.

Na podporu Luntera sa v utorok 31. októbra o 17.00 h v Urban spote v Banskej Bystrici uskutoční Koncert: Teraz ide o každý hlas! Vystúpia na ňom umelci z celého Slovenska.

V BBSK na post predsedu kraja kandiduje Marian Kotleba (ĽSNS), Ján Lunter (nezávislý), Martin Juhaniak (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Pavel Greksa (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) a Zdenek Očovan (Politická strana NAJ).

Viac o téme: Stanislav MičevMartin KlusJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu