Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Otázky v prieskume neboli sugestívne, Fica vyzývam na debatu v TV, odkazuje Sulík

Igor Matovič, Robert Fico a Richard Sulík
Igor Matovič, Robert Fico a Richard Sulík (Zdroj: SITA / Marko Erd, Milo Fabian, Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Líder SaS Richard Sulík odmieta, že by otázky v prieskume verejnej mienky, ktorý si liberáli objednali v agentúre Polis a so zameraním na budúcnosť Slovenska v jadre EÚ, boli sugestívne. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že otázky mu odobril aj šéf agentúry Ján Baránek.

"Pred troma mesiacmi urobil Polis prieskum, či by SR mala smerovať do jadra Únie. Takto položenú otázku však považujeme za neúplnú. Preto nebolo prekvapivé, že až 69 percent odpovedalo kladne. To je rovnaké, ako keď sa opýtame, či chcú ľudia nižšie dane, či svetový mier," povedal Sulík s tým, že takto položené otázky nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.

Preto SaS agentúru Polis požiadala, aby prieskum zopakovala, ale s inými otázkami. "S Jánom Baránkom som otázky konzultoval a uistil ma, že nie sú sugestívne. Sugestívna otázka by bola, keby som sa vás opýtal, či chcete prijímať tých zlých utečencov, resp. či chcete platiť likvidačné dane," zdôraznil Sulík.

Postoj premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je jednoznačne za účasť Slovenska v jadre EÚ, považuje líder SaS za škodlivý. "Doteraz nepovedal, čo jadro je. Slepo sa niekam hrnúť svedčí o výraznom nedostatku jeho sebavedomia. Záujmy Slovenska nie sú u premiéra na prvom mieste. Naopak, postoj SaS je pre krajinu výrazne prospešnejší. Hovoríme rokujme, buďme pri stole a snažme sa vplývať na budúci vývoj EÚ," apeloval Sulík.

On sám je presvedčený, že jadro neexistuje. "Je to ako Colombova žena či UFO. Nenechajme sa balamutiť rečami Roberta Fica, ktorý zavádza verejnosť. Hovorí, že jadro je super, ale my nevieme, čo to je. Preto hovoríme, že sa netreba plašiť. Zistime si, čo z toho budeme mať a čo nás to bude stáť," zdôraznil.

Podľa Sulíka EÚ nie je samoúčelný projekt, ale prostriedok, aby sa ľudia mali lepšie. "Ak sú politiky či projekty pre Slovensko výhodné, poďme do toho. Spoločná ochrana hraníc či voľné cestovanie, tu hovoríme jednoznačne áno. Buďme zodpovednými členmi Únie, ale trvajme aj na tom, aby aj ostatní dodržiavali pravidlá. SR patrí do EÚ, ale neplašme sa," podotkol. Premiéra Fica Sulík vyzval na televíznu debatu na tému budúcnosti SR v EÚ. "Nech prestane posielať odkazy cez videá, to je zbabelé. Nech príde ako chlap a obháji si svoju pozíciu," dodal.

SaS sa cez Polis v prieskume občanov pýtala na ich názor na členstvo v jadre EÚ, keby to pre Slovensko znamenalo aj zvyšovanie daní na dorovnanie sa západoeurópskym štátom, platenie ďalších peňazí do Grécka, súhlas s prerozdeľovacími kvótami na utečencov a súhlas s ručením za vklady problémových západoeurópskych bánk. Pri každej z týchto otázok nadpolovičná väčšina respondentov (od 52 do 68 percent) nesúhlasila s výrokom premiéra Fica, že by sa Slovensko malo snažiť dostať do jadra Únie.

Predseda vlády v reakcii na sociálnej sieti uviedol, že Sulík týmto prieskumom jasne ukázal, čo by urobil s krajinou, keby ju raz mal možnosť riadiť. "Spomeňte si na rok 1997, keď pán Vladimír Mečiar a jeho garnitúra organizovali referendum o vstupe do NATO. Ale keďže HZDS nechcelo do NATO vstúpiť, postavilo otázky typu: Chcete ísť do NATO aj napriek tomu, že tu budete mať jadrové zbrane a cudzie vojenské základne?" pripomenul Fico s tým, že žiadne jadrové zbrane ani základne na Slovensku nie sú.

Podľa Fica niečo podobné predviedol Sulík. "Je to na smiech. Je to najhrubšia manipulácia s verejnou mienkou. Nalejme si čisté víno. Jadro EÚ nikdy nebolo spájané s povinnosťami z hľadiska navážania migrantov či s rovnakými daňami. Jadro je o tom, kde bude SR v nasledujúcich rokoch. Či bude pri tých najsilnejších, alebo sa budeme na periférii pozerať, ako iné krajiny vo vnútri Únie idú skokovo dopredu," vyhlásil premiér s dôvetkom, že sa aspoň ukázalo, že Sulík nechce mať SR v Únii a túto krajinu bude ťahať do pekla. "Pán Sulík to dal presne ako Mečiar pri referende v roku 1997. Ale čo je najsmutnejšie, že sa dnes absolútne podobá Marianovi Kotlebovi (ĽSNS) a jeho názorom na Slovensko a EÚ," dodal.

Viac o téme: Robert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu