Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákony o podnikateľoch a živnostníkoch by sa mali meniť len raz do roka, tvrdí Cséfalvayová

Katarína Cséfalvayová
Katarína Cséfalvayová (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

BRATISLAVA - Opatrenie, ktoré by stanovilo, že zákony týkajúce sa podnikateľov a živnostníkov, budú nadobúdať účinnosť vždy k jednému dátumu v roku, má podľa poslankyne NR SR Kataríny Cséfalvayovej uľahčiť život slovenským podnikateľom a živnostníkom.

Takýto návrh chce do nových programových priorít súčasnej vlády zahrnúť strana Most-Híd. V programových požiadavkách Mosta-Híd sú obsiahnuté aj požiadavky poslancov, ktorí do poslaneckého klubu Mosta-Híd prišli zo strany Sieť. Medzi nich patrí aj Cséfalvayová. „Zákony týkajúce sa podnikateľov a živnostníkov by sa mali meniť len raz do roka,“ uviedla dnes Cséfalvayová. Odvoláva sa pritom na svoje stretnutia s podnikateľmi a živnostníkmi, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s častými zmenami legislatívy, týkajúcej sa podnikateľského prostredia.

Zákony, ktoré sa týkajú podnikania, sa menia každoročne aj viac ako desaťkrát. „Každú z týchto zmien vedia zachytiť možno najväčšie firmy, no pre menších, stredných podnikateľov a živnostníkov je to často neprimerane veľká záťaž. Navyše im hrozia zbytočné pokuty, pokiaľ sa zmenám dostatočne pružne neprispôsobia,“ zdôraznila Cséfalvayová, ktorá by takéto opatrenie rada videla medzi prioritami tejto vlády. „Spolu s ostatnými poslancami, ktorí kandidovali vo voľbách za stranu Sieť, presadzujeme zavedenie opatrenia Jeden dátum na zmenu zákonov, najlepšie vždy k 1. januáru,“ povedala.

Cséfalvayová sa odvoláva aj na programové vyhlásenie vlády, ktoré predvídateľný a stabilný právny poriadok stanovilo za jednu z priorít, rovnako ako znižovanie administratívneho zaťaženia podnikateľov. „Jeden dátum zmeny legislatívy pre podnikateľov by bol jednoduchým krokom k predvídateľnosti a stabilite podnikateľského prostredia. Už by sa tak nemohlo stávať, že časté zmeny v zákonoch zastihnú ľudí nepripravených,“ povedala s tým, že Slovensko sa teší relatívne vysokému ekonomickému rastu a za ten vďačíme najmä súkromnému sektoru. „Som presvedčená, že aj v čase konjunktúry musíme myslieť na to, ako im ďalej pomáhať a zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku,“ dodala Cséfalvayová.

Predsedovia koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár 11. septembra podpísali Dodatok ku Koaličnej zmluve. Stalo sa tak po tom, čo SNS v auguste vypovedala Koaličnú zmluvu. Lídri koalície sa zároveň dohodli, že na jeseň "nastavia" nové priority Programového vyhlásenia vlády SR, podpísaný dodatok sa totiž programovými otázkami nezaoberal. V dodatku sa lídri dohodli na nových pravidlách komunikácie. Ide napríklad o pravidelné stretávanie sa, spravidla vždy v pondelok pred zasadaním parlamentu a vlády.

Viac o téme: ŽivnostníciNR SRKatarína Cséfalvayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu