Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ SNS sa už rozhodla: Toto má byť nová ministerka školstva, reakcie politikov

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Do čela ministerstva školstva sa postaví žena. Potvrdili to podpredsedovia SNS Eva Smolíková a Jaroslav Paška. Šéf národniarov Andrej Danko pri podpisovaní dodatku ku koaličnej zmluve potvrdil, že pôjde o Martinu Lubyovú, riaditeľku Prognostického ústavu SAV.

Nie je ale krízovým manažérom. „Nevidíme takú krízu v školstve, aby sme to museli riešiť krízovým manažérom. SNS si stojí za svojím výberom," povedal novinárom Paška, ktorý verí, že premiér Robert Fico bude s nomináciou spokojný.

Paška tiež potvrdil, že do dodatku koaličnej zmluvy, ktorý majú lídri podpísať dnes, sa dostal dobrovoľný 13. a 14. plat. „Veríme, že od budúceho roka bude realitou u našich zamestnancov," povedal Paška.

Stýmto opatrením by malo ísť aj opatrenie týkajúce sa skoršieho odchodu do dôchodku pre mamičky. Paška tiež nevylúčil, že časom môže prísť ďalší dodatok, ak si to život vyžiada.

Novou ministerkou školstva má byť Martina Lubyová

Ako avizoval premiér Robert Fico cez víkend, v utorok by ju mal do funkcie na jeho návrh vymenovať prezident Andrej Kiska. Lubyová je nominantkou SNS, vo funkcii nahradí Petra Plavčana, ktorý abdikoval 31. augusta.

Lubyová získala PhD z ekonómie na Centre for Graduate Education – Economics Institute (CERGE-EI) v Prahe a State University of New York, PhD zo štatistiky na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave, JUDr na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a Mgr. v odbore biofyzika na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského. Prednáša sociálnu štatistiku a teóriu výberov na FHI EU. 

Bývalé pôsobiská

V období 2000-2010 pôsobila v Medzinárodnej rganizácii práce (MOP) ako špecialistka pre rozvoj zamestnanosti v sub-regionálnom úrade MOP pre južnú Áziu so sídlom v New Delhi (2000-2002), špecalistka pre zamestnnosť v subregionálnom úrade MOP pre východnú Európu a strednú Áziu so sídlom v Moskve (2002-2009) a riaditeľka uvedeného úradu (2009-10).

Predošlé pracovné skúsenosti a pracoviská zahŕňajú Intellectual Exchange Fellowship of the Japan Foundation (University of Toyama, Japonsko), Tinbergen Institute (Amsterdam), OECD Directorate for Education, Employment, Labour and Social Affairs (Paríž), Národohospodářský ústav České akademie věd (Praha), Institut fuer Hoehere Studien (Viedeň), Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity (Praha).

Lubyová je členkou redakčných rád viacerých vedeckých časopisov, členkou OECD Expert Group on Migration. Je ustorkou a spoluatirokou probližne 60 vedeckých publikácií, zameraných najmä na oblasť ekonomiky zamstnanosti a trhu práce, migrácie, integrácie, vzdelávania a celoživotného vzdelávania.

Zdroj: prog.sav.sk

Ondek: Očakávam, že nová ministerka posunie slovenské školstvo dopredu

Predseda školských odborárov Pavel Ondek očakáva, že nová ministerka školstva bude odborníčkou a manažérkou, ktorá posunie slovenské školstvo dopredu. Uviedol to pre TASR v reakcii na oznámenie mena novej ministerky školstva. Tou sa má stať Martina Lubyová, členka predsedníctva Slovenskej akadémie vied (SAV).

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku zopakoval, že minister školstva by mal byť v prvom rade odborník a ústretový človek, ktorý presadí požiadavky, ktoré sú veľmi akútneho riešenia, aby sa slovenské školstvo posunulo dopredu. Lubyová vystrieda na poste ministra Petra Plavčana (nom. SNS), ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Pčolinská: Nominácia Lubyovej je dobrá voľba, ak bude rezort skutočne riadiť ona

Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Adriana Pčolinská považuje nomináciu ministerky Martiny Lubyovej za ministerku školstva za dobrú voľbu, ak bude skutočne rezort riadiť ona a nie osoby v pozadí. Ako povedala Pčolinská dnes pre agentúru SITA, Lubyová bude dobrou ministerkou, ak bude mať dostatočnú politickú autoritu navrhnúť a presadiť kvalitnú reformu školstva, ktorú Slovensko zúfalo potrebuje.

Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej Lubyová nemusí byť zlou ministerkou, hoci v hnutí čakali niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu, keďže tam vidia najväčšie problémy. „Hneď na začiatku by som jej však chcela odporučiť, aby sa nenechala riadiť Andrejom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre. V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa jej podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva. Osobitne zdôrazňujeme rýchle riešenie eurofondového škandálu a pokračovanie v reforme Učiace sa Slovensko,“ uviedla Remišová.

Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko dnes potvrdil informáciu, ktorú ako prvá priniesla agentúra SITA, že novou ministerkou školstva má byť Martina Lubyová. Ako povedal dnes novinárom, chcel do tejto funkcie vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť upokojiť a hľadať konsenzus. Ako dodal predseda vlády Robert Fico, bol by rád, keby sa nová ministerka zúčastnila už na stredajšom zasadnutí vlády.

OĽaNO-NOVA: Od novej ministerky očakávame, že zlepší krízový stav školstva

Martina Lubyová podľa opozičného hnutia OĽaNO-NOVA nemusí byť zlou ministerkou školstva. Čakali však niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu. "Hneď na začiatku jej však odporúčame, aby sa nenechala riadiť pánom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre," uviedlo hnutie na margo oznámenia mena novej ministerky školstva. 

OĽaNO-NOVA je taktiež presvedčené, že rezort mal byť odňatý strane SNS a mali by odísť ľudia, ktorí sú za chaos v rezorte školstva a škandál s eurofondmi na vedu a výskum zodpovední. "V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa novej ministerke podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva. Osobitne zdôrazňujeme rýchle riešenie eurofondového škandálu a pokračovanie v reforme Učiace sa Slovensko," dodalo.

Petrák: Lubyová má všetky predpoklady, aby sa stala dobrou ministerkou školstva

Kandidátka SNS na pozíciu ministra školstva Martina Lubyová má podľa predsedu parlamentného výboru pre školstvo Ľubomíra Petráka (Smer-SD) všetky predpoklady, aby sa stala dobrou ministerkou. Ako povedal Petrák dnes pre agentúru SITA, oceňuje, že Lubyová má veľké skúsenosti z vedeckej oblasti a medzinárodných organizácií. Petrák sa teší na spoluprácu s novou šéfkou rezortu.

Prezident Kiska vymenuje novú ministerku školstva pravdepodobne v stredu ráno

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje Martinu Lubyovú za novú ministerku školstva pravdepodobne v stredu (13.9.) ráno. TASR to potvrdil poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan s tým, že o presnom termíne ešte diskutujú s Úradom vlády SR.
Viac o téme: SlovenskoSNSJaroslav PaškaEva SmolíkováMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu