Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dobrá správa pre Matoviča: Cez leto si prilepšil o niekoľko eur, dôvod vás dostane

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda OĽaNO Igor Matovič dostane za júl a august poslanecký plat a paušálne náhrady, pretože v týchto mesiacoch parlament nezasadal.

O poslanecký plat prišiel Matovič v máji a v júni, pretože predseda NR SR Andrej Danko neospravedlnil jeho absencie. Líder hnutia OĽaNO požiadal o ospravedlnenie z dôvodu údajného „šikanózneho správania sa“ predsedu parlamentu. Danko Matoviča viackrát vyzval, aby riadne a zákonne zdôvodnil svoje absencie, tak ako káže zákon. Poslanec NR SR sa môže z neúčasti na rokovaní ospravedlniť z troch dôvodov. Je to choroba – vtedy musí poslanec doložiť lekárske osvedčenie, iný vážny dôvod, napríklad úmrtie v rodine, vážny rodinný dôvod a napokon účasť na zahraničnej ceste.

Podľa Danka Rokovací poriadok pozná len ospravedlnenie z rokovania a nepozná prípad letných prázdnin. „Poslanci sa v lete venujú práci v regiónoch. Teda za letné mesiace môže mať priznanú náhradu mzdy. Nemám záujem nikoho poškodiť,“ povedal Danko. Podľa neho je však na zamyslenie, ak niekto deklaruje skutočnosť, ktorá sa označuje ako prekážka v práci a ak hovorí, že nebude chodiť k výkonu svojej práce, dostane mzdu. Zároveň pripomenul, že Matoviča vyzval, nech deklarovaný stav doloží lekárskym potvrdením, aby relevantne zdokladoval, že sa nemôže zúčastňovať na rokovaniach.

Viac o téme: PlatIgor MatovičAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu